Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Luci Zelenika izvršen prihvat 17 migranata sa broda; lica zbrinuta – slijede dalje mjere i radnje koje se tiču njihovog statusa i ostalih povezanih pitanja

Objavljeno: 30.01.2018. 19:37 Autor: UP
Službenici Sektora granične policije su danas u Luci Zelenika izvršili prihvat 17 stranih državljana – migranata koje je do naše obale, uz prethodno obavještenje sa mora, dovezao italijanski brod. Nakon prihvata, ovih 17 lica je zbrinuto i u toku je rješavanje ostalih pitanja i dalje postupanje u vezi sa ovim događajem.

Naime, Upravi pomorske sigurnosti je jutros oko 07,00 časova od strane posade italijanskog plovila „Erica“ upućen poziv za asistenciju u kojem je tražena pomoć oko pristajanja u našu luku jer brod prevozi 17 lica i prijeti im opasnost od potopljavanja. Posada broda „Erica“ je prethodno, shodno saznanjima, pružila pomoć ovim licima koja su se nalazila na manjem gumenom čamcu u međunarodnim vodama na način što ih je prihvatila na svoje plovilo.

Uprava pomorske sigurnosti je o svemu odmah obavijestila službenike Sektora granične policije – Regionalnog centra granične policije „Jug“.

Službenici Sektora granične policije su preduzeli aktivnosti kako bi se izvršio prihvat ovih lica po pristajanju. O svemu su obaviješteni Centar bezbjednosti Herceg Novi, Direktorat za vanredne situacije MUP-a, Lučka kapetanija – Kotor, Dom zdravlja Herceg Novi i Komunalna policija.

Brod „Erica“ sa šest članova posade – italijanskih državljana i 17 migranata je uplovio u Luku Zelenika oko 10,10 časova. Od 17 migranata, bilo je deset muškaraca, četiri žene i troje djece. Od ovih 17 lica, po njihovim izjavama, najviše je lica iz Sirije – 11, po dva lica su iz Maroka i Jemena i po jedno lice je iz Avganistana i Pakistana.

Lica su prihvaćena i medicinski zbrinuta. Obezbijeđeni su im hrana, voda i suva odjeća. Slijede dalje aktivnosti u vezi sa ovim događajem kako bi se utvrdile relevantne činjenice i preduzele mjere i radnje iz oblasti nadležnosti naših organa a koje se tiču statusa ovih lica i ostalih povezanih pitanja.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?