Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Intencija je da svi pružaoci usluga budu dio sistema socijalne zaštite, da se usluge standardizuju, unaprijede i prate nivo razvijenih zemalja, na korist svih građana

Objavljeno: 30.01.2018. 19:42 Autor: mrss
Državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Vukica Jelić govorila je na konferenciji „Izazovi u sprovođenju Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u dijelu obezbijeđivanja standarda socijalnih usluga“, koja je održana danas 30. januara 2018. godine u Podgorici.

Sekretarka Jelić ovom prilikom istakla je da je Crna Gora, kao pravna i demokratska država organizovana tako da ima viziju humanog, ekonomski stabilnog i funkcionalnog društva, zasnovanog na principima decentralizacije i participativnog odlučivanja s visokim stepenom zaštite ljudskih prava i sloboda. U takvom društvu, djelovanje svih sistema zaštite i podrške, uključujući i socijalnu i dječju zaštitu, treba da bude zasnovano na potrebama pojedinca, uz ravnopravno učešće državnog, lokalnog, privatnog, civilnog, nevladinog sektora i građana. 

mrss

Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti propisane su usluge podrške za život u zajednici, savjetodavno-terapijske i socijalno-edukativne usluge, smještaj i usluge neodložne intervencije, kao i da navedene usluge može, u skladu sa ovim zakonom, pružati i organizacija, preduzetnik, privredno društvo i fizičko lice, u skladu sa zakonom. Ovim je otvorena mogućnost da organizacije civilnog društva, koje imaju nameru da pružaju usluge socijalne zaštite, dobiju status ovlašćenog pružaoca usluge socijalne i dječje zaštite.

U svom izlaganju državna sekretarka Jelić upoznala je sve prisutne sa brojnim aktivnostima koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovodilo u prethodnom periodu u cilju razvoja standarda i usluga u korist svih građana.

mrss
„Jačanje međusektorske saradnje u cilju prevencije odvajanja djece od porodica jedna je od ključnih aktivnosti reforme sistema socijalne i dječje zaštite u skladu sa politikom Vlade o deinstitucionalizaciji. 

Broj djece na hraniteljstvu se povecao za 15% u periodu od 2010 do 2016. godine. Najvise se povecao broj djece na nesrodnickom hraniteljstvu – i to za preko 300 % . Istovremeno se u Dječjem domu Mladost u Bijeloj u ovom periodu broj djece smanjio za 42%.

Uslugu porodičnog smještaja-hraniteljstva koristi oko 390 korisnika. U JU Dječji dom „Mladost“ Bijela trenutno je smješteno 88 djece.

Navedeni podaci ukazuju da se kontinuirano sprovode aktivnosti na smanjenju broja djece u ustanovi kroz podršku biološkoj porodici i razvoj hraniteljstva kao alternativnog oblika zaštite.
Do sada je osnovano 13 dnevnih centara, i to: u Bijelom Polju, Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom, Plavu, Ulcinju, Cetinju, Beranama, Mojkovcu, Rožajama, Danilovgradu, Podgorici i u sklopu JU Dječji dom „Mladost” ̶ Bijela. Uslugu dnevnog boravka djece i mladih sa smetnjama i teškoćama koristi oko 185 korisnika.

Ministarstvo rada i socijalnog staranju uz tehničku podršku UNDP sprovodi projekat „Nastavak reforme sistema socijalne zaštite” u okviru kojeg je podržana usluga „Pomoć u kući za stare“ u 16 opština Crne Gore (sjeverni i centralni region) kroz angažman 120 gerontodomaćica za oko 1.200 korisnika. Ovu uslugu koriste odrasla i stara lica i lica sa invaliditetom.
U saradnji sa NVO „SOS linija za žene i djecu žrtve nasilja“ Nikšić uspostavljena je „Nacionalna SOS telefonska linija za žrtve nasilja u porodici“ koja je besplatna za klijente/tkinje, dostupna 24 h, 365 dana u godini. 

Takođe, uspješno se realizuje usluga “Porodični saradnik” koja ima za cilj da se u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Centrima za socijalni rad izgrade resursi koji će omogućiti biološkim porodicama da razviju svoje snage kako bi djeca, posebno ona mladja od 3 godine, odrastala u prirodnoj sredini, u svojoj porodici. Pružalac usluge je NVO “Porodični centar “ Kotor. 

Uspostavljeno je 6 dnevnih boravaka za stare u Nikšiću, Danilovgradu i Mojkovcu. Ovu uslugu koriste odrasla i stara lica i lica sa invaliditetom.

Takođe, osnovana je Mala grupna zajednica za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijelom Polju. 

Ministarstvo rada i socijalnog staranja će u narednom periodu kontinuirano pratiti potrebe ranjivih grupa i intezivno raditi na stvaranju ambijenta koji će omogućiti razvoj neophodnih usluga za sve kojima je to potrebno. Država je dužna da prati , daje podršku i kontroliše sve izvođače. Intencija je da svi pružaoci usluga budu dio sistema socijalne zaštite, da se usluge standardizuju , unaprijede i prate nivo razvijenih zemalja, na korist svih građana“, istakla je Jelić.

Nakon uvodnih izlaganja, predstavnica Ministarstva rada i socijalnog staranja predstavila je Reformu sistema socijalne i dječje zaštite u Crnoj Gori zasnovanoj na paradigmi pluraliteta usluga i pružalaca usluga.


PR služba Ministarstva rada i socijalnog staranja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?