Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Zdravstveni sistem napredovao u 2017. za devet mjesta na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI)

Objavljeno: 31.01.2018. 01:12 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je da je zdravstveni sitem Crne Gore prošle godine napredovao devet mjesta na listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa i postigao najveći skok u odnosu na ostale rangirane države.

„Sa ponosom mogu da kažem da je Crna Gora napravila najveći skok od 35 rangiranih zemalja, i u odnosu na prošlu godinu, kada smo bili na pretposlednjoj, 34. poziciji, sada smo, uz napredak od devet mjesta, na 25. poziciji“, rekao je Hrapović.

Hrapović je zahvalio svim zaposlenim u zdravstvenom sistemu, ističući da je ovaj značajan napredak rezultat zajedničkog rada.

„Vjerujem da ćemo rast na ovoj ljestvici u godinama pred nama nastaviti, ali od toga nam je mnogo važnije kako rezultate našeg rada ocjenjuju građani“, poručio je Hrapović.

Direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu, Vesna Miranović kazala je da nas je za napredak kandidovalo uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda, a potom i servisi koje je uveo Fond za zdravstveno osiguranje.

“Riješili smo problem zakazivanja endokrinoloških pregleda. Listu čekanja za zamjenu kuka smanjili smo na mjesec do dva. Nema više liste čekanja za operaciju katarakte, za pregled kod dječijeg ortopeda. Uspjeli smo da se pregled ultrazvukom kukova kod beba obavlja u ordinaciji pedijatra. Uspjeli smo da magnetna rezonanca ne bude želja, već stvarnost koja se realizuje u okviru mjesec dana“, kazala je ona.

Miranović je izrazila očekivanje da će implementacija DRG sistema u naredom periodu i kvalitetena lista ljekova dovesti do toga da Crna Gora dalje napreduje na listi Evropskog potrošačkog zdravstvenog indeksa.


Konferencija za novinare Ministarstva zdravlja povodom objavljivanje rezultata Izvještaja zdravstvenog potrošačkog indeksa

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?