Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Uspješno okončan arbitražni postupak povodom raskida Ugovora o prodaji akcija AD"Marina" Bar

Objavljeno: 31.01.2018. 15:49 Autor: MSP

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva obavještava javnost da je arbitražni postupak, pokrenut zbog jednostranog raskida Ugovora o prodaji akcija AD "Marina" Bar, okončan u korist Vlade Crne Gore, konačnom odlukom arbitra donešenom 29. januara t. g.

Podsjećamo da su vlasnici/prodavci većinskog paketa akcija AD "Marina" Bar-Vlada Crne Gore, Investiciono-razvojni fond Crne Gore, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore  i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, krajem 2013. godine jednostrano raskinuli Ugovor o prodaji akcija, zaključen sa Konzorcijumom iz Letonije, između ostalog, zbog neispunjenja ugovorne obaveze od strane kupca - realizacije Investicionog programa. Nakon prijema Obavještenja o jednostranom raskidu Ugovora, jedna od članica Konzorcijuma sa kojim je bio zaključen Ugovor odnosno koji je postao vlasnik većinskog paketa akcija, SIA Multikapitals, pokrenula je arbitražni postupak protiv Države i IRF-a, Fonda PiO i ZZZCG.

Ulaganje truda u periodu nakon pokretanja arbitraže i uspješno osporavanje argumenata tužiocu, rezultiralo je okončanjem spora u korist Države. Takođe, arbitar je odbacila tužbene zahtjeve Tužioca, te Tužilac kao stranka koja je izgubila spor, mora u cjelosti snositi troškove arbitražnog postupka, uključujući i troškove pravnog zastupanja, predujam troškova i sve druge troškove koje su pretrpjeli Tuženi.

Jednostranim raskidom Ugovora sa investitorom koji nije izvršavao obaveze u skladu sa Ugovorom o prodaji akcija, a potom i uspješnim okončanjem arbitražnog postupka u korist Države, Država je pokazala odgovoran odnos prema imovini čiji je većinski vlasnik i stvorila pretpostavke da u perspektivi kroz nove investicije valorizuje i potencijale Marine Bar.

 

Služba za odnose s javnošću i protokol

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?