Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Poziv za dostavljanje eseja: „Povratak na agendu – EU proširenje i Zapadni Balkan“

Objavljeno: 31.01.2018. 20:34 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Centar za evropske perspektive (CEP), čije je sjedište u Sloveniji, organizuje javnu debatu u Briselu, marta 2018. godine pod nazivom „Povratak na agendu – EU proširenje i Zapadni Balkan“.

Cilj planiranog događaja je da se pokrene nova debata o odnosima između EU i Zapadnog Balkana i da se čuju jasne poruke sa obije strane.

„Povratak na dnevni red: Proširenje EU i Zapadni Balkan“ naglašava zamor u proširenju EU i nedostatak volje Zapadnog Balkana za reformama. Od usvajanja Solunske agende, samo je Hrvatska od zemalja Zapadnog Balkana pristupila EU. Sve druge zemlje su u različitim fazama procesa evropskih integracija.

Zajednički regionalni izazov je, međutim, usporavanje procesa reformi. Nedostatak volje za reformom zasniva se na nejasnoj posvećenosti EU proširenju. Mladi iz zemalja Zapadnog Balkana gube povjerenje u svoju budućnost u EU.

Jednodnevni događaj organizovan u Briselu pokrenuće novu debatu o proširenju. NVO i mladi lideri iz regiona će predstaviti svoje najnovije stavove svojim kolegama iz EU i pripremiće konkretne političke preporuke.

S tim u vezi, pozivaju se mladi i predstavnici organizacija mladih u Crnoj Gori, da se uključe u javnu debatu sa EU donosiocima odluka, dostavljanjem eseja u okviru ovog poziva (online aplikacioni formular: http://bit.ly/V4WBYouth).

Po jedan autor eseja iz zemlje Zapadnog Balkana će imati priliku da se pridruži javnoj debati u Briselu (CEP će pokriti troškove putovanja i smještaja).

Rok za prijavu je 12. februar 2018. godine, a spisak odabranih autora će biti objavljen 19. februara. Autori će biti birani po kriterijumima kvaliteta eseja i prethodnog iskustva u datoj oblasti.

Kontakt osoba za više informacija:
Tina Mihelič, projektni koordinator
email: tina.mihelic@cep.si

Više informacija o pozivu možete pronaći na web stranici:
https://www.cep.si/visegrad/

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?