Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Regionalna konferencija o rodnoj ravnopravnosti i reformi javne upravne na Zapadnom Balkanu

Objavljeno: 01.02.2018. 14:07 Autor: PR služba

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike Srbije organizovali su dvodnevnu Regionalnu konferenciju o rodnoj ravnopravnosti i reformi javne upravne na Zapadnom Balkanu, kako bi se promovisala regionalna saradnja javnih uprava i stručnjaka iz oblasti rodne ravnopravnosti i reforme javne uprave,30. i 31. januara u Beogradu.

Ova Regionalna konferencija je okupila oko 50 javnih službenika i službenica koji se bave ravnopravnošću polova i reformom javne uprave u relevantnim vladinim institucijama, stručnjakinje i stručnjake za rodnu ravnopravnost i reformu javne uprave iz regiona Zapadnog Balkana, kao i predstavnike i predstavnice nevladinih organizacija aktivnih u ovoj oblasti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Cilj ove Regionalne konferencije bio je da utiče na razvoj politika rodne ravnopravnosti i da ih poveže sa naporima reforme javne uprave među ReSPA članicama.

Visoki zvaničnici iz Republike Srbije i iz Bosne i Hercegovine, ambasadori Evropske Unije, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Crne Gore u Republici Srbiji, kao i šefica kancelarije UN WOMEN u Srbiji, obratili su se učesnicima i učesnicama Regionalne konferencije na početku skupa i time dali snažnu političku podršku temi rodne ravnopravnosti u kontekstu reforme javne uprave.

Na Regionalnoj konferenciji bilo je govora o rodno odgovornom budžetiranju, a predstavljeni su i rezultati regionalnog istraživanja o rodnoj ravnopravnosti u javnoj upravi, sa posebnim naglaskom na stanje u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Ovo regionalno istraživanje, kao i sama Regionalna konferencija, finansirani su od strane Evropske Unije.

Svi učesnici i učesnice su se složili da je veoma značajno što je regionalno otvoreno pitanje jednakosti polova u kontekstu reforme javne uprave. Regionalna škola za javnu upravu nastaviće napore na jačanju regionalne saradnje u ovom domenu.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?