Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

General Daković na obilježavanju 100 godina od pobune mornara u Boki: Crna Gora i ideje koje su mijenjale svijet

Objavljeno: 02.02.2018. 17:43 Autor: VCG

Sinoć je u dvorani „Park“ u Herceg Novom održana Svečana akademija povodom 100 godina od pobune mornara u Boki, kojoj je prisustvovao i v.d. načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Ilija Daković.

On je istakao da se obilježava važna istorijska prekretnica – vijek od kraja Velikog rata, kada je srušena jedna velika tiranija, a napredni svijet izborio za svoju slobodu.

„Među pretečama te ideje bili su i mornari u Boki Kotorskoj“, istakao je general.

Pobuna mornara u Boki izbila  je 1. februara 1918. godine na brodovima austro-ugarske ratne flote „Sankt Georg“ i „Gea“. U pobuni je učestvovalo oko 6.000 mornara, koji su preuzeli zapovjedništvo na oko 40 brodova u akvatorijumu našeg zaliva. Boka je tada bila izuzetno važna pomorska baza austro-ugarske monarhije. Pobuna je nasilno ugušena 3. februara, uhapšeno je 800 mornara i podoficira, pred prijeki sud u Kotoru izvedeno je 40, od kojih su četvorica osuđena na smrt i potom strijeljani.

General Daković je istakao da će krajem Velikog rata Crnoj Gori, nakon ogromnih žrtava biti oduzeto ono za šta se kroz vijekove borila – država, pravo, čast i sloboda. On je kazao da su uvažavanje različitosti, spremnost i odlučnost da se pomogne slabijima i brane dostojanstvo i ponos, vječne vrijednosti.

Načelnik GŠ je, obraćajući se mladima, kazao da moraju biti hrabri i da uče na lekcijama  iz prošlosti, i pozitivnim i negativnim.  

„Ali, imajte na umu da će odluke koje vi budete donosili u budućnosti mijenjati svijet! To su vjerovali i oni o kojima danas govorimo, čijim se djelima divimo i čijim se sjenama poklanjamo“, zaključio je general Daković.

Vojska Crne Gore je u znak obilježavanja vijeka od pobune mornara učestvovala u brojnim aktivnostima. Komandant Mornarice, kapetan fregate Vesko Tomanović je u prisustvu počasne straže Vojske Crne Gore, položio vijenac sa broda u more ispred Kumbora.

Predstavnici Vojske Crne Gore položili su vijenac na mjestu strijeljanja mornara u Škaljarima, a na proljeće će VCG organizovati i veslačku regatu u spomen na ove hrabre ljude.

Na jednom od brodova Mornarice premijerno će biti izvedena drama njemačkog autora Fridriha Volfa.
VCG VCG 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?