Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Duško Marković za TV Kosova: Naši međudržavni odnosi su odlični, Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u

Objavljeno: 04.02.2018. 03:19 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je u intervjuu državnoj televiziji Kosova, datom uoči zvanične posjete, da su odnosi dviju država odlični, da nema otvorenih pitanja budući da demarkaciju granice Crna Gora ne smatra okončanom, a ne otvorenim pitanjem i da Crna Gora pomaže Kosovu na putu evropskih i evroatlantskih integracija i da naša zemlja može mnogo pomoći Kosovu u fazi jačanja unutrašnjih potencijala i gradnji institucija.

„Odnosi Crne Gore i Kosova su odlični. Kao što znate mi nemamo nikakvih otvorenih pitanja. Ja pitanje demarkacije ne smatram pitanjem koje ugrožava naše međusobne odnose. Mi veoma dobro sarađujemo. Crna Gora je među prvim državama koja je priznala Kosovo, Crna Gora podržava Kosovo u svim reginalnim i multilateralnim inicijativama, na nivou Evropske unije. Crna Gora želi dobru saradnju sa Kosovom. Crna Gora je kao što znate u trenutku jednog od najvećih egzodusa albanskog naroda otvorila svoje granice i primila skoro petinu stanovništva u Crnoj Gori i na taj način pokazala da su dobrosusjedski odnosi nešto što je jedna od najvećih baština nove Crne Gore“ – rekao je premijer Duško Marković u intervjuu Televiziji Kosova emitovanom večeras u udarnom terminu kosovske državne televizije.





CG želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u

Odgovarajajući na pitanje dopisnice TV Kosova iz Crne Gore Ilirijane Markashi u kojim oblastima vidi najbolje izglede za saradnju između dviju država, predsjednik Marković je rekao da Crna Gora, sada kao članica NATO-a i država koja već pet ipo godina pregovara o članstvu u EU, može puno pomoći Kosovu u fazi jačanja unutrašnjih potencijala i gradnji institucija kako bi Kosovo izvjesno obezbijedilo svoju evropsku i evroatlantsku perspektivu. Premijer je iostakao da Crna Gora želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u i da će na tom putu podržavati i pomagati institucije Kosova, u onoj mjeri u kojoj to budu zahtijevale kosovske vlasti.

Na pitanje da li da li smatra da evropske integracije Zapadnog Balkana moraju imati bolju dinamiku predsjednik Vlade Crne Gore je odgovorio potvrdno.

„Apsolutno! Ja sam neko ko zagovara brzi ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU. Naravno, ne bez zasluga, nego po kvalitetu procesa koji kandidati za članstvo u EU vode. Ali, to znači da Evropska unija mora biti otvorenija prema zemljama Zapadnog Balkana kada je u pitanju politika proširenja. Za sada nas EU gleda kao na zemlje sa manjkom evropskih i demokratskih vrijednosti, kao zemlje koje treba administrativno disciplinovati da bi jednog dana mogle biti u Evropskoj uniji. Ne, mi smo zemlje koje imamo i tradiciju i kulturu i vrijednosti, ali smo zbog različitih istorijskih okolnosti u prošlosti izgubili prilike za evropsku perspekticvu. Zbog toga tražimo od Evrospke unije da jasno pošalje poruku vizije proširenja i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući naravno i Kosovo. Zbog toga je ova godina ključna za nas jer imamo nekoliko važnih događaja koji će opredijeliti budućnost svake zemlje pojedinačno i regiona u cjelini“ – rekao je premijer Duško Marković.




Manjine posebna i trajna vrijednost u Crnoj Gori, a ne politička potreba

Govoreći o pravima manjina u našoj zemlji premijer Duško Markovioć je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost zbog doprinosa manjinskih partija razvoju Crne Gore, poručivši da su manjine posebna i trajna vrijednost u Crnoj Gori, a ne politička potreba.

„Ova Vlada je karakteristična po tome jer imamo veoma značajan broj ministara koji dolaze iz manjinskih stranaka. Želim da iskoristim ovu priliku da im se zahvalim na doprinosu u Vladi i njihovoj posvećenosti i profesioalizmu. Manjne su naša posebna i trajna vrijednost, a ne politička potreba“ – rekao je premijer Marković u intervjuu Televiziji Kosova.

Premijer je rekao da smatra da dvije države i dvije vlade treba da sarađuju prije svega na infrastrukturnim i drugim razvojnim projektima na dobrobit građana obiju država.

Na pitanje o razvoju područja u kojima žive Albanci predsjednik Vlade je rekao da su politike Vlade Crne Gore usmjerene na razvoj onih područja koja uz ozbiljan potencijal do sad nijesu imala sve prilike za razvoj i istakao: „Među njima je Sjever a istovremeno i Ulcinj kao naš nesporni potencijal na krajnjem jugu Crne Gore. Samo u ovoj godini će biti pokrenuto nekoliko kapitalnih investicija koje će omogućiti na stotine, ili možda hiljade radnih mjesta i koje će Ulcinj vratiti na svjetsku turističku mapu. Započeli smo projekat sa Karizmom u Ulcinjskoj rivijeri. Juče sam na Vladi dobio informaciju da TUI preuzima sa Karizmom hotel Lido, a ove godine ćemo objaviti tender za gradnju hotela visoke kategrije na Adi za koje su zainteresovane renomirane svjetske kompanije i operateri, kao što su TUI, Tomas Kuk, naravno i Karizma.“




Nijesmo uzeli ni santimetar kosovske teritorije, kosovsko rukovodstvo treba da donese hrabru odluku

Odgovarajući na pitanje da li će je mogiće da Crna Gora ponovo razmotri Sporazum o demarkaciji granice sa Kosovom predsjednik Vlade Duško Marković je odgovorio odrečno rekavši da Crna Gora nije uzela ni santimetar kosovske teritorije, da dalji pregovori nijesu mogući, da odugovlačenje ne vodi rješenju



Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na kraju intervjua za TV Kosovo ponovio, da pitanje demarkacije ne može ugroziti buduće dobre odnose dviju prijateljskih zemlja i rekao da će u utorak u Prištini pozvati premijera Kosova Ramuša Haradinaja da donese hrabru odluku:

„Moj odlazak u Prištinu jasno govori šta je interes Crne Gore, šta je interes crnogorske vlade i moj profesinalni i lični interes. Crna Gora je prijatelj Kosovu. Ja mogu da posavjetujem, a to ću reći i na samom sasatanku, moje prijatelje u Vladi da je neophodno imati hrabrosti i treba gledati u budućnost. Treba donositi odluke koje izvjesno građanima nude mnogo više nego što oni danas imaju. Kada se Crna Gora opredjeljivala da prizna Kosovo u Crnoj Gori je bila uzavrela politička klima. Preko osamdeset i pet odsto građana je bilo protiv Vlade da prizna Kosovo. Ali mi smo ipak priznali Kosovo. Rekao bih, zbog takve odluke i takve vizije koju je crnogorsko rukovodstvo tada imalo, Kosovo uživa dio današnjih benefita kao zemlja koja ima evropsku i evroatlantsku perspektivu i stabilnost kao ključnu potrebu Regiona. Dakle ne treba gledati samo ono što se dešava u sopstvenoj kući ili samo jednoj sobi te kuće.Treba pogledati iza zatvorenih vrata i donositi hrabre odluke. Ja vjerujem da kosovsko rukovodstvo ima sposobnosti za takve odluke i ima viziju o budućnosti Kosova“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković u intervjuu datom Televiziji Kosova uoči njegove zvanične posjete Kosovu, a emitovanom večeras.




SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?