Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović razgovarao sa ministarkom kulture Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek

Objavljeno: 05.02.2018. 01:01 Autor: mku

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas u Kotoru sa ministarkom kulture Republike Hrvatske Ninom Obuljen Koržinek.

Ministri su razgovarali o zajedničkim projektima dvije države koji se realizuju i projektima koji u narednom periodu mogu ojačati i unaprijediti našu saradnju.

 

Ministar Bogdanović je izrazio zadovoljstvo što dvije susjedne zemlje imaju toliko zajedničkih tema saradnje kako u okviru regionalnih projekata i inicijativa tako i kroz direktnu saradnju naših institucija kulture.

 

Saradnja u oblasti savremenog stvaralaštva ocijenjena je kao dobar prostor za zajedničko nastupanje dvije zemlje prema drugim zemljama regiona i šire. Ministarka Obuljen Koržinek istakla je kako je Hrvatska zainteresovana da zajedno sa crnogorskim institucijama i gradovima kreira projekte saradnje i aplicira kod EU fondova, kako u oblasti savremenog stvaralastva tako i u oblasti kulturne baštine. Posebno je prepoznat potencijal koji nudi fond Evropske unije, Kreativna Evropa, a koji, kako su zaključili sagovornici do sada nijesmo iskoristili na pravi način.  Dogovoreno je da u saradnji deskova za Kreativnu Evropu zajedno animiramo institucije i pojedince u oblasti kulture kako bi iskoristili sve mogućnosti navedenog fonda.

 

Ministri su razgovarali o upisima Stećaka - Srednjevjekovnih grobalja i Venecijanskih utvrđenja iz XVI i XVII vijeka na UNESCO listu, koji su uspješno relizovani i istakli da oni potvrdjuju naše zajedničko kulturno i istorijsko nasljeđe. Dogovoreno je da se u narednim mjesecima dodatno posvetimo valorizaciji i prezentaciji ovih lokaliteta, jer mogu znacajno doprinijeti jacanju kulturne i turističke ponude naših zemalja.

 

U tom  kontekstu je bilo rijeci i o jugoslovenskom paviljonu u muzeju Aušvic Birkenau, za koji su se ministri saglasili da postoji snažno interesovanje obije drzave za njegovo obnavljanje, o čemu će biti riječi na ministarskom sastanku početkom aprila na Cetinju.

 

Razgovaralo se i o kandidaturi Crne Gore za upis Bokeljske mornarice na UNESCO reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, projekta na kojem Crna Gora radi duže vrijeme i čiju finalizaciju očekujemo već u narednim mjesecima.  Ministri su se saglasili da će po ovom pitanju naši eksperti u narednim danima intenzivno sarađivati kako bismo pokušali da u direktnoj komunikaciji izbjegnemo sve eventualne nesporazume i otvorena pitanja.

 

Ministar Bogdanović je istakao da je Bokeljska mornarica, sa više od 12 vjekova dugom tradicijom, kao cjelokupna organizacija, Zakonom zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore i istakao kako njen značaj prevazilazi bilo kakva nacionalna ograničenja, jer je riječ o kulturnim vrijednostima koje pripadaju svim građanima Crne Gore i sa kojima svako ima pravo da se identifikuje. Ministar je naveo i da u ovom procesu posebno uvažavamo UNESCO Konvenciju o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, i vodimo računa da Crna Gora kao građanska država koja baštini multikulturalnost kao osnovnu vrijednost, svoje ukupno nasljeđe tretira cjelovito i ne dijeli ga po nacionalnoj i drugim pripadnostima, uvažavajući sve njihove posebnosti. 

 

Sagovornici su, na kraju, zaključili da dvije zemlje intenzivno sarađuju, ali i da prepoznaju i dodatni prostor za nove projekte i inicijative, o kojima će u narednim mjesecima dva Ministarstva razgovarati.  

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?