Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Led rasvjeta štedi energiju i prirodu

Objavljeno: 04.02.2018. 18:00 Autor: Ministarstvo ekonomije
Crna Gora odlučila je da postepeno izbaci sa tržišta klasične sijalice sa žarnom niti. Od 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji. Predstavnici Vlade tvrde daje cilj odluke smanjenje troškova. Većina anketiranih građana smatra da je led rasvjeta ekonomičnija od klasične, ali upozoravaju da na tržištu ima puno sijalica koje se brzo kvare.

Ministarstvo ekonomije
OBAVEZE

Predstavnici Ministarstva ekonomije podsjećaju da je uklanjanje sa tržišta energetski neefikasnih uređaja proces u koji je EU krenula još 2012. godine.

- Kao država koja je u procesu pristupanja EU, Crna Gora ima obavezu, ali i odgovornost da primjenjuje direktive i najbolju praksu država članica EU tvrde predstavnici ovog Vladinog resora.

Oni dodaju da je cilj pomenute prakse obezbjeđivanje svih neophodnih uslova da se građanima obezbijedi dostupnost i upotreba samo onih uređaja koji su energetski efikasni i čijom se upotrebom smanjuju troškovi, a, samim tim, povećava nivo komfora života.

Oni navode primjer upotrebe, odnosno troškova koje prave sijalice sa žarnom niti i led sijalice.

- Sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) koja radi u prosjeku dva sata dnevno tokom čitave godine pri sadašnjoj cijeni struje potrošiće oko 8,5 eura. Sa druge strane, adekvatna sijalica u led tehnologiji koja ima snagu 18W pod istim uslovima korišćenja potrošiće 1,5 euro kazali su iz Ministarstva ekonomije. Ovo ministarstvo donijelo je pravilnik u skladu sa kojim stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 W i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula ove godine.

- Isto važi za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara 2019, za sijalice snage od 60 W i veće od 1. jula 2019, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji naveli su predstavnici Ministarstva.

Predstavnici tog resora dodaju da je potencijal za uštede energije primjenom mjera energetske efikasnosti, uključujući i korišćenje led rasvjete u Crnoj Gori ogroman u svim sektorima potrošnje. Kada je riječ o led rasvjeti, iz Ministarstva poručuju da je pored ekonomskog aspekta, ova rasvjeta i ekološki prihvatljiva.

- O bezbjednosti led rasvjete govori i činjenica da se širom svijeta usvajaju ili su već duži niz godina na snazi regulatorni i zakonski okviri, koji ograničavaju ili u potpunosti zabranjuju upotrebu štetnih materija prilikom izrade proizvoda. Na ovaj način se, pored kvaliteta proizvoda, omogućava i bezbjednost za korisnike objasnili su predstavnici Ministarstva.

VELIKI IZBOR

Govoreći o boji svjetla koju led rasvjeta emituje, predstavnici Ministarstva su naveli da se na tržištu može naći led rasvjeta različitih tehničkih karakteristika.

Pa korisnici uvijek imaju mogućnost izbora prilikom kupovine ovakvih proizvoda, u zavisnosti od prostorija koje se osvjetljavaju, kao i od ličnih afiniteta rekli su predstavnici ovog resora.

Prema njihovim riječima, u zavisnosti od proizvođača, tehničkih karakteristika samih proizvoda, razlikuje se i kvalitet ponuđenih proizvoda.

Iz Glavnog grada Podgorice naveli su da su ,,Komunalne usluge, uz njihovu pomoć, u prethodnom periodu konstantno ulagale značajna sredstva u modernizaciju javne rasvjete što, između ostalog, podrazumijeva uvođenje savremene led rasvjete na području glavnog grada i opština u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi.

Oni dodaju da je tokom 2016. i 2017. godine preduzeće "Komunalne usluge izvršilo ugradnju oko 2.700 led svjetiljki.

Plan razvoja sistema led javne rasvjete na teritoriji glavnog grada predviđa rekonstrukciju javne rasvjete u dvije faze. Prva faza obuhvata sela i prigradska naselja, dok drugom fazom biće obuhvaćena rekonstrukcija javne rasvjete u gradskom jezgru i gradskim naseljima. Nakon ispunjenja zacrtanog plana pokrivenost led rasvjetom biće 100 odsto -poručeno je iz Glavnog grada.

TENDERI

Oni podsjećaju da je krajem prošle godine raspisan tender za rekonstrukciju javne rasvjete (nabavka i ugradnja led svjetiljki) na području glavnog grada i opština Tuzi i Golubovci (prva faza), čija je vrijednost procijenjena na 5,2 miliona eura.

- Tenderom je obuhvaćena nabavka i montaža 11.050 led svjetiljki koje će zamijeniti postojeće zastarjele svjetiljke. Tražene led svjetiljke, pored smanjene snage u sebi će imati integrisan sistem za upravljanje količinom svjetlosti u pet nivoa, što dodatno utiče na smanjenje u potrošnji električne energije za oko 80 odsto objasnili su predstavnici Glavnog grada.

Iz Crnogorskog narodnog pozorišta je navedeno da zbog procesa scensko-tehničke produkcije još ne postoje adekvatne alternative za pojedine elemente scenske rasvjete, kako zbog načina upravljanja preko DMX512 protokola, tako i zbog potrebnog fotometrijskog kapaciteta, gdje je termootporna ili sijalica sa užarenom niti još uvijek nezamjenjiva.

- Vrlo često bez prethodne pripreme, EN preporuke kao i druge preporuke (VdS, TUV, ASHRE), postaju dio našeg normativnog sistema, iako to nije imperativjer radi se o standardima koji se vrlo često dopunjavaju i u stvari su samo preporuke, koje zbog naših finansijskih, ali i drugih kapaciteta nije moguće u potpunosti primijeniti naglasili su iz CNP-a.

U CNP-u zamijenjeno više od2.500rasvjetnih tijela

Crnogorsko narodno pozorište je 2013. godine uradilo preliminarnu procjenu prelaska sa termootpornih rasvjetnih tijela na neki od alternativnih rasvjetnih tijela (LED, OLED, FLUO i sl.).

- Procjena je iznosila više od 50.000 eura koje bi se kroz uštede u potrošnji i održavanju isplatile za oko pet godina.

S obzirom na to da je za takvu aktivnost bila neophodna izrada projektne dokumentacije i obezbjeđenje sredstava iz kapitalnog budžeta države, ta aktivnost nije realizovana kazali su iz CNP-a.

Saopšteno je da se u okviru redovnog održavanja u CNP-u vrši sukcesivna zamjena termootpornih rasvjetnih tijela sa led rasvjetnim tijelima.

- Uzevši u obzir činjenicu da objekat CNP-a ima 4.500 rasvjetnih tijela opšte potrošnje i skoro 250 tijela scensko tehnološke rasvjete, proces prelaska još uvijek traje sa vidnim rezultatima na uštedi električne energije. Već imamo preko 1.000 komada led sijalica opšte rasvjete, 25 reflektora scenske rasvjete i oko 1.500 komada fluo rasvjete rekli su iz CNP-a.

U Splendidu od početka štedne sijalice

Iz hotelske grupe Montenegro stars, u čijem sastavu se, između ostalog, nalazi hotel ,,Splendid su nam saopštili da oni nijesu čekali da im se nametne rješenje, već su od osnivanja kompanije 2003. godine krenuli na dugoročno energetski efikasan, a time i ekološki i ekonomski isplativ projekat.

U samom startu našeg poslovanja postojao je jedan odsto klasičnih sijalica u našim objektima, koje su odmah zamijenjene kazali su iz te hotelske grupe. Predstavnici ove kompanije su naglasili da je u projekat energetske efikasnosti objekata ove hotelske grupe na početku poslovanja investirano čak 12 miliona eura. Oni su saopštili da su još prije petnaestak godina imali tada najmodernije verzije kompakt fluor, halogenih, neonskih štednih sijalica.

Svake godine se iz budžeta izdvaja između 30.000 do 35.000 eura za nabavku i zamjenu sijalica. To ne znači da smo imali potrebu da mijenjamo štedljive sijalice jer su se one kvarile, već su se na tržištu pojavljivali novi modeli, koji su doprinosili većoj uštedi energije i mi smo odmah kupovali i mijenjali rasvjetu postepeno u svakom od naših objekata čim bi se pojavio neki novi proizvod- rekli su predstavnici kompanije.

Prema njihovim riječima, rezultati ovih investicija su se odmah pokazali.

Oni su dodali da su planirali da za nabavku najsavremenijih led sijalica investiraju 150.000 eura.

- To nije trošak, već investicija, a za krajnje korisnike, naše goste kvalitet svjetla koji je neuporediv, pri tome štedimo energiju i ljudstvo poručeno je iz Montenegro starsa.

Anketa 

Marina POPOVIĆ: Odavno ne koristimo klasične sijalice jer mi suprug kupuje nove led sijalice, koje su dosta štedljivije. Zadovoljna sam sa njima, ali neke traju duže, a druge kraće zavisno od toga gdje ih kupimo. Ranije smo ih kupovali i na pijaci, ali u svakom slučaju traju duže od klasičnih. Posebno su nam se pokazale dobro u kući koju imamo u Kolašinu, gdje iako često dolazi do promjene napona led sijalice dosta traju.

Željko NEDOVIĆ: Smatram da su led sijalice mnogo ekonomičnije od klasičnih. Već duže vrijeme koristim led rasvjetu, završio sam kompletnu zamjenu rasvjete i zadovoljan sam. Led sijalice duže traju, što zavisi od vrste i kvaliteta. Biram kvalitetne marke, kao što je Filips, koje duže traju.

Vesna ANDRIĆ: Na pojedinim mjestima u kući imam led sijalice, a na drugim običneklasične, ali nijesam zadovoljna ni sa jednim ni sa drugim. Često se dešava da led sijalice ne traju dugo koliko bi trebale, neke ni tri mjeseca. Zazirem od njih jer sam čula da imaju neki veoma otrovan sastojak ako se desi da pukne takva sijalica.

Saša MRVALJEVIĆ: Moje iskustvo sa led rasvjetom je veoma povoljno. Sa korišćenjem led rasvjete se ostvaruje 30 do 40 odsto uštede. Ja sam led sijalice stavio u čitavoj kući. Njihovo trajanje zavisi od proizvođača, ali ako kupite original od malo poznatijih marki to je dobro rješenje.

S. POPOVIĆ
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?