Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Isporučena specijalizovana oprema za jedan tim spasioca za HBRN akcidente

Objavljeno: 05.02.2018. 15:40 Autor: MUP

U okviru Projekta Evropske unije „Jačanje kapaciteta za prvi odgovor u CBRN i regionalna saradnja zemalja jugoistočne Evrope, južnog Kavkaza, Moldavije i Ukrajine“, završena je isporuka specijalizovane opreme za jedan tim spasioca za HBRN akcidente (hemijsko, biološko, nuklearno-radiološki akcidenti ).

MUPOpremu je obezbjedio Centar za nauku i tehnologiju iz Kijeva (STCU) sa kojim je Ministarstvo unutrašnjih poslova potpisalo Ugovor o donaciji u vrijednosti od 76.000 eura. Opremu čine hemijska zaštitna odijela, zaštitne maske za potpunu zaštitu lica i očiju, lični dozimetri, O2 detektori, kolorimetarska tuba, fotojonizujući detektori, ručni radiološki monitor/identifikator, alat za uzorkovanje i dokumentaciju, alat za testiranje imunizacije, papir za testiranje hemijskih agenasa, alat za obilježavanje ugrožene zone, alat za dekontaminaciju kože, pribor za neutralizaciju i jedinice za dekontaminaciju od CBRN-a.

Ovaj projekat je počeo da se implementira u maju 2015. godine, a sprovodi ga Konzorcijum koji čine: Belgijski nuklearni istraživački institut (CSK-CEN), Slovački institut za prvi odgovor (ISEMI), Holandski nacionalni institut za javno zdravlje i životnu sredinu (RIVM), Poljski institut za organsku hemiju (IPO) i Belgijski institut za radio elemente (IRE). Partneri na ovom projektu su UNICRI – Međuregionalni istraživački institut za kriminal i pravdu i CoE – Regionalni sekretarijat za izuzetno upravljanje. Zemlje korisnice projekta pored Crne Gore su i :Albanija, BiH, Srbija, Makedonija, Jermenija, Moldavija i Ukrajina, kao i region Kavkaza.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?