Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dezir: Razgovarano o medijskom zakonodavstvu u Crnoj Gori

Objavljeno: 05.02.2018. 23:50 Autor: mku

MKU

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas sa predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlemom Dezirom.

Sastanku su prisustvovali i ambasadorka OEBS-a u Crnoj Gori Mariz Davije, direktor Kancelarije Frane Maroević, savjetnik predstavnika OEBS-a za slobodu medija Adis Mustedanagić i generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture Željko Rutović.

Ministar Bogdanović je sagovornike upoznao sa medijskim zakonodavnim okvirom u Crnoj Gori i istakao da je on baziran na principima slobode izražavanja, medijskog pluralizma, nezavisne regulacije i samoregulacije. Ministar je istakao i ocjene Evropske komisije na račun medijskog zakonodavstva koje su, kako se ističe, dobar nivo pravne usklađenosti, no istovremeno ukazao na potrebu kontinuiranog harmonizovanja medijskog zakonodavstva sa standardima i najboljim praksama zemalja članica EU.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dezir je naveo kako je saradnja između institucija države i OEBS-a od izuzetne važnosti za promovisanje slobode medija u zemlji, ali u regionu.

Ministar Bogdanović je u razgovoru posebno apostrofirao značaj i ulogu institucionalne nezavisnosti javnih radio-difuznih servisa i emitera, naglašavajući njihovu ulogu i značaj koji oni imaju u demokratskom društvu.

Razgovarano je i o izmjenama Zakona o medijima, planiranim za ovu godinu. Ministar Bogdanović je sagovornike upoznao sa planiranim izmjenama koje će se odnositi na standarde dužne profesionalne pažnje, zaštite privatnosti u medijima i preciziranje odredbi o pravu na ispravku i odgovor. Tom prilikom predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dezir ponudio je stručnu pomoć i ekspertizu, koja će biti od koristi u procesu izrade teksta dokumenta.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?