Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Na Brdu kod Kranja održan sastanak predstavnika ministarstava saobraćaja država Zapadnog Balkana, Slovenije i Hrvatske

Objavljeno: 06.02.2018. 15:28 Autor: MSP

Sastanak predstavnika država Zapadnog Balkana, Slovenije i Hrvatske, uz aktivno učešće Evropske komisije, održan je na Brdu kod Kranja, na inicijativu ministra infrastrukture Republike Slovenije Petera Gašperšiča, koja je podržana od strane ministra saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmana Nurkovića.

Nakon ekonomskog foruma “Samit 100” koji je održan nedavno u Skoplju, od strane kompanija koje se bave prekograničnim transportom posebno je apostrofiran problem dugog čekanja u transportu putnika i robe u graničnom području, i u drumskom i u željezničkom saobraćaju. Ministri Gašperšič i Nurković inicirali su da se održi sastanak na nivou državnih sekretara i generalnih direktora na kome bi se razmotrili glavni problemi i predložila rješenja za efikasniju realizaciju saobraćaja u graničnom području (zvanično postoji 32 međunarodna granična prelaza u regionu).

Nakon sastanka, predsjedavajući skupom, državni sekretar ministarstva infrastrukture Slovenije Jure Leban, predložio je deklaraciju kojom se države regiona obavezuju da preduzmu mjere za smanjenje zadržavanja vozila i vozova u graničnom području do 50%. Učesnici sastanka su se saglasili predloženom deklaracijom, koja će se u naredna dva mjeseca dopuniti konkretnim mjerama imajući u vidu dvije specifične kategorije graničnih prelaza (EU-WB6 prelazi i prelazi unutar WB6 država). Predložene aktivnosti biće posebno razmatrane u okviru sesije EU i Zapadnog Balkana na TEN-T danima koji se održavaju u Ljubljani krajem aprila ove godine.

Crnu Goru na ovom sastanku predstavljali su državni sekretar mr Muamer Hajdarpašić i generalni direktori Direktorata za drumski i željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Dalibor Milošević i Milan Banković.

PR Služba Ministarstva saobraćaja i pomorstva

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?