Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministarstvo prosvjete obilježava Dan sigurnog interneta: djeca moraju znati mogućnosti, ali i granice

Objavljeno: 06.02.2018. 19:41 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete
Ministarstvo prosvjete u saradnji sa partnerima i ove godine obilježava 6. februar - Dan sigurnog interneta. U osnovnim i srednjim školama realizuju se različite aktivnosti za učenike, nastavnike i roditelje i to kroz radionice, predstave, debate, kvizove, upotrebu aplikacija, izrade digitalnog sadržaja i slično.

Ovim povodom, Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete izjavila je: “Bezbjednost djece na internetu treba da bude prioritet kompletnog društva – roditelja odnosno staratelja, te samog obrazovnog sistema. Jer, djeca žive u digitalnom dobu i treba da istražuju mogućnosti koje im ono nudi, isto kao što treba da poznaju granice kada su u online svjetu, baš kao i na ulici.”

Kako je pomenuto, danas je organizovan kviz u kome su učesnici provjeravali koliko znaju bezbjedno da koriste internet. Ova aktivnost je sprovedena uz pomoć portala www.pokazistaznas.edu.me na kome je Ministarstvo pokrenulo kvizove pod nazivom Pokaži šta znaš o sigurnom internetu, namijenje osnovcima. U kvizu su učestvovali učenici deset crnogorskih škola.

Sa druge strane, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me postoji posebna kategorija koja je posvećena bezbjednosti djece na internetu u cilju da se pruže najaktuelnije informacije i savjete zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama, kada je ova tema u pitanju. Tako je za nastavnike pet škola održana prezentacija ovog portala.

Dodatno, u organizaciji Ministarstva održane su i radionice u osam škola o bezbjednom korišćenju interneta uz korišćenje aplikacije NET prijatelji. Aplikacija sadrži edukativnu igricu koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Razvijena je za djecu uzrasta od 9 do 11 godina. Pored realnih životnih situacija u kojima se djece mogu naći kada su online, aplikacija sadrži opciju i da se prijavi nasilje na internetu. Net prijatelji su i dalje dosutupni na Iplay i Google play prodavnicama, a može se naći i na web sajtu www.netprijatelji.edu.me.

Partneri Ministarstva prosvjete u obilježavanju Dana sigurnog interneta su: nastavnici, škole, Volonterski klub gimnazije „Slobodan Škerović“, NVO „Učionica u pokretu“, CIRT, Čikom (u organizaciji Privredne komore) i Crnogorski Telekom.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?