Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Crna Gora najnaprednija u primjeni direktiva iz oblasti energetike

Objavljeno: 07.02.2018. 23:49 Autor: Ministarstvo ekonomije
Crna Gora je daleko najbolja država u preuzimanju i implementaciji svih direktiva iz oblasti energetike i jedina je članica Energetske zajedice koja nema nijedan prekršajni postupak, kazao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

On je danas na skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet govorio na temu „Prezentacija stanja u evropskim integracijama Crne Gore iz oblasti energetike“, u okviru koje je predstavio Godišnji implementacioni izvještaj Sekretarijata za 2017. godinu.

„Veliki napredak ostvaren je u praktičnoj implementaciji primarne i sekundarne legislative. Opetator prenosnog sistema je odvojen kao poseban subjekat i u procesu je certifikacije. Osnovana je Berza električne energije, ali koja još formalno ne radi“, kazao je Kopač.

On je dodao da nijedna berza ne može samostalno preživjeti i preporučio Crnoj Gori da, zbog svog malog tržišta, treba da teži regionalnim integracijama. Preporuka Energetske zajednice je, kako je kazao, da Crna Gora preduzme mjere „koje bi olakšale ulazak novih učesnika i podspješile konkurenciju na maloprodajnom tržištu električne energije“. 

„Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je najnaprednija unutar Energetske zajednice i prvi regulator unutar EZ koji se uključio u Asocijaciju energetskih regulatora EU (ACER)“, kazao je Kopač.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima velike potencijale za dodatne obnovljive izvore energije, ali u tom dijelu mora prilagoditi svoje zakonodavstvo prelaskom na aukcije, čime se snižava visina podsticanja.

„EU ide u implementaciju aukcija za podržavaje obnovljivih izvora. Do sada su to bile fid-in tarife, kao u Crnoj Gori. Pomenutu promjenu dogovaramo sa Ministarstvom ekonomije kroz izmjene Zakona o energetici, kako bi se krenulo u pravcu nižih podsticaja, a povećanja OIE, kazao je Kopač.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je Crna Gora, prema zvaničnim podacima iz Izvještaja o ostvarenju cilja u oblasti OIE, za period 2014-2015 ostvarili udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji 31,7%.

„Onog trenutka kada u 2018. godini, kao što je u skladu sa našim obavezama, pripremimo izvještaj za 2016. i 2017. godinu, izaći ćemo sa novim podacima. Ta vrsta podataka, ukoliko nije potvrđena kroz sami Izvještaj o korišćenju OIE može da izazpve različite diskusije na tu temu“, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je podsjetila da je Crna Gora članica Energetske zajednice od 2006. godine, što znači da smo pregovore sa EU iz oblasti energetike započeli još tada.

„Onog trenutka kad smo formalno krenuli u pregvoore, Poglavlje 15 (Energetika) je bilo značajno spremnije nego ostala poglavlja, upravo zahvaljujući radu sa Energetskom zajednicom i ispunjvanaju obaveza koji proističu iz čalnstva. Ono što je preostalo da uradimo, a što je prepoznato kroz Program rada Vlade i Program pristupanja Crne Gore EU, Ministarstvo ekonomije će, u saradnji sa energetskim subjektima i RAE, realizvoati blagovremeno“, kazala je ministarka Sekulić.

Predsjednik RAE Branislav Prelević kazao je da su podaci za Izvještaj Sekretarijata prikupljeni tokom ljeta prošle godine, a da je sam Izvještaj završen u septembru.
„Bilo je još dešavanja i nakon tog perioda koja bi, da su uvrštena, Izvješaj učinila još boljim“, kazao je Prelević

Prema njegovim riječima, ulazak u ACER ne bi bio moguć bez podrške Sekretarijata.

„Važno je napomenuti da nijedan regulator nije uspio da uđe u ACER, a da njegova matična zemlja prethodno nije postala članica EU. Zbog toga je ovo poseban uspjeh ne samo RAE, već i Ministarstva ekonomije i čitave države“, kazao je Prelević.

Govoreći o cijenama električne energije, Prelević se osvrnuo na konstataciju Kopača da Crna Gora ima najviše cijene u regionu i podsjetio da je cijena u Crnoj Gori 25% do 30% niža nego u Sloveniji i Hrvatkoj, a da je za svega par procenata veća nego u BiH, Srbiji, Albaniji i Kosovu.

„Indikativno je to da što zemlje više primjenjuju zakonodavstvo EU, to su više u obavezi da poštuju određena pravila krpz određenu regulativu, kojom su u obavezi da svoju cijenu električne energije porede sa nekom tržišnom cijenom. Tržišna cijena električne energije je još uvijek značajno veća nego što se primjenjuje u Crnoj Gori, jer Zakon o energetici ograničava da u naredne tri godine povećanje cijena električne enegije ne može biti više od 7%, čak iako je cijena na tržištu značajno veća“, zaključio je Prelević.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?