Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor Predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na zasjedanju Spoljnopolitickog komiteta Evropskog parlamenta

Objavljeno: 24.06.2008. 01:26 Autor: Govori i Izjave
















MILO ĐUKANOVIĆ
PREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE


CRNA GORA NA PUTU INTEGRACIJE U EU

SPOLJNOPOLITIČKI KOMITET EVROPSKOG PARLAMENTA

Brisel, 23. jun 2008.




Poštovani Predsjedavajući,
Uvaženi članovi Parlamenta,
Dragi prijatelji,
Dame i gospodo,


Zadovoljstvo mi je što sam danas u mogućnosti da se obratim u ovom visokom domu demokratije, i da sa vama, uvaženim članovima Spoljnopolitičkog komiteta, razmijenim mišljenja o evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona. Veoma cijenim vrijeme koje ste izdvojili i zahvalan sam na iskazanom interesovanju. Redovan dijalog i saradnju sa vama smatram pozitivnim i važnim aspektom u ostvarivanju naših zajedničkih evropskih ciljeva.

Moderna država Crna Gora je nakon obnove nezavisnosti učvrstila svoju stabilnost, ostvarila dinamičan tempo razvoja i napravila krupne iskorake u ostvarivanju svoje evropske i evro-atlanske perspektive.

Duboko uvjerenje Vlade i većine građana Crne Gore je da je EU najbolji okvir za ostvarivanje nacionalnih i pojedinačnih interesa svakog građanina. I takav pristup Crna Gora u kontinuitetu potvrđuje, posebno tokom posljednje decenije. Crna Gora nikada nije imala dilemu oko EU kao prioriteta. Svoju evropsku perspektivu nije podredila rješavanju ni najvažnijih pitanja, kao što je bilo državno. Složićete se da to nije česta praksa, barem ne na Zapadnom Balkanu. Crna Gora se potvrđuje kao primjer pune efikasnosti i uspješnosti politike EU u regionu i po svim drugim važnim aspektima svog demokratskog i ekonomskog razvoja, kao i unutrašnje i regionalne stabilnosti. To smo demonstrirali i prilikom usvajanja Ustava, koji je u najvećoj mjeri usklađen sa evropskim standardima, kao i jednoglasnom ratifikacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Rezultati nedavno održanih predsjedničkih izbora dodatno su učvrstili političku stabilnost i afirmisali postepeno prevazilaženje političkih podjela crnogorskog društva karakterističnih za predreferendumski period.

Crna Gora vodi odgovornu i konstruktivnu politiku i u odnosu na još uvijek krhku regionalnu stabilnost, kroz senzibilan odnos i prema pitanju Kosova i političkim procesima u Srbiji. Takođe, i aktivnostima koje preduzima na zatvaranju preostalih problema iz nedavne prošlosti u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Ne manje važno, i aktivnim učešćem i doprinosom u razvoju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, u okviru CEFTA, Regionalnog savjeta saradnje, Energetske zajednice, pravosuđa i unutrašnjih poslova, i drugih brojnih područja saradnje. Sve ovo radimo sa punom sviješću da je to uslov za uspješan demokratski i ekonomski razvoj države.

Mi u Crnoj Gori nemamo dilemu da je evropska perspektiva dvosmjerni put. I da je evropska integracija prije svega sredstvo za transformaciju cjelokupnog društva po modelu EU, a ne cilj sam po sebi. Zbog toga, intenziviranje reformi i dinamičan održiv razvoj su u fokusu Vlade na čijem sam čelu. Tokom 100 dana od kada sam preuzeo dužnost premijera, ostvarili smo dalje značajne iskorake u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, unapređenju bezbjednosti granica. To se odnosi kako na dalji razvoj i usklađivanje institucionalnog i zakonodavnog okvira, tako i strateških politika i aktivnosti - Power point prezentacija 100 dana rada Vlade, koja vam je podijeljena, sadrži detaljniji pregled konkretnih aktivnosti i rezultata, na političkom i ekonomskom planu. Polazimo od toga da su demokratski i ekonomski razvoj međusobno uslovljeni procesi, i da bez pouzdanog i nezavisnog sudstva i profesionalne administracije, kao preduslova za učvršćivanje vladavine prava, nema ni održivog ekonomskog razvoja.

Uvaženi članovi Parlamenta,

Reformisanje sistema je, prije svega, ostvarivanje stabilnog napretka u pravcu dugoročne održivosti i kompatibilnosti u našem slučaju, to je kompatibilnost sa EU. To je proces, u kome reforme versus rezultati nijesu uvijek tako očigledni, barem ne u ranijim fazama. Vjerujem da je Crna Gora dostigla onu tačku demokratskog i ekonomskog razvoja, kada su rezultati sve vidljiviji, o čemu će, nadam se, biti prostora da detaljnije razmijenimo mišljenja.

Na planu održivog ekonomskog razvoja, dozvolite da u ovom obraćanju navedem da Crna Gora već par godina za redom ostvaruje dinamičan rast DSI, zaposlenosti i BDP po stopi od oko 8%. Međutim, održivi razvoj za nas ne podrazumijeva samo visoke kvantitativne skokove mjerene stopama rasta BDP-a, već prije svega kvalitativne promjene u funkcionisanju naše ekonomije, koje se ogledaju u njenim strukturnim promjenama. To posredno znači i naše opredjeljenje da evropsku-globalnu ekonomiju shvatamo kao sistem vrijednosti i način razmišljanja i djelovanja.

Dame i gospodo,

Vlada je nedavno usvojila Nacionalni program za integraciju, koji predstavlja našu internu evropsku agendu jasnih redosljeda poteza i aktivnosti da bi Crna Gora bila unutrašnji spremna da preuzme obaveze koje proizilaze iz članstva u EU do 2012. Nastavljamo sa efikasnom primjenom SSP. Uspješno privodimo kraju i pregovore za članstvo u STO, što će biti još jedna potvrda izgradnje sistema u skladu sa evropskim standardima. Posebno važnim cijenim puni unutrašnji konsenzus o integraciji u EU, kao strateškom cilju. Takođe, i rastuću svijest o ulozi Parlamenta u ostvarivanju ovog cilja.

Duboko vjerujem da je, danas, i u regionalnim i u širim okvirima, mjera uticaja i značaja svake zemlje opredijeljena prvenstveno poštovanjem, primjenom i promovisanjem zajedničkih evropskih vrijednosti. Isto tako, da je evropska integracija uvijek bila snažna podrška reformistima i brana za nacionalizam i radikalizam. Zbog toga, održavanje evropske perspektive živom i kredibilnom je ključno sada, kao što će biti i sjutra. U ovom svijetlu, posebno nakon irskog referenduma, od izuzetne je važnosti što su šefovi država i vlada EU na prošlonedjeljnom Samitu reafirmisali svoju punu podršku evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana i njihovom daljem napretku do krajnjeg odredišta- članstva u EU.

Pozdravljamo takav pristup i spremni smo da iskoristimo sve mogućnosti za dalju, dublju integraciju u EU, koje su otvorene i kroz mjere inicirane na bazi nedavne Komunikacije Komisije o Zapadnom Balkanu: Jačanje evropske perspektive. Vlada Crne Gore je opredijeljena da u punoj mjeri iskoristi te mogućnosti. U ovom smislu, pomenuo bih i punu posvećenost Vlade na stvaranju svih pretpostavki za funkcionisanje ReSPA u punom kapacitetu. Izbor Crne Gore za sjedište ReSPA smatramo još jednim važnim priznanjem za evropsku politiku koju vodimo.

Uvaženi članovi Parlamenta,

U Crnoj Gori smo uvjereni da smo spremni da u ovoj godini, uz vašu podršku, učinimo dalji iskorak na evropskom putu, kroz podnošenje aplikacije za članstvo u EU. Ubijeđeni smo da je to realno i poželjno, i da bi predstavljalo pozitivan signal i za region. To bi bila jasna poruka da se reforme i evropska politika vrednuju, i da imaju opipljive rezultate. Uz punu opredijeljenost da sve poteze, kao i do sada, koordiniramo sa vama, našim evropskim partnerima, zahvaljujem na pažnji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?