Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović razgovarao sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Kemp

Objavljeno: 08.02.2018. 17:14 Autor: Ministarstvo kulture
Crna Gora i Velika Britanija realizuju zajedničke projekte u oblasti kulture, ali saradnju možemo dodatno ojačati i produbiti, ocijenjeno je na sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Nj.E. Alison Kemp.

Sastanku je prisustvovala i direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj.

Na sastanku u Ministarstvu kulture je razgovarano o modelima za povezivanje institucija kulture dvije zemlje, što je, istakli su sagovornici naš zajednički cilj. Naglašena je potreba inoviranja sporazuma o saradnji, uzimajući u obzir da je trenutno na snazi Sporazum između Savezne Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta, kao i da je potrebno definisati nove modele saradnje u ovoj oblasti.

Poseban akcenat stavljen je na sektor kreativnih industrija, jedne od prioritetnih oblasti rada Ministarstva kulture u narednom periodu. Ambasadorka Kemp je istakla kako iskustva Velike Britanije mogu biti od koristi Crnoj Gori u razvoju ovog sektora, kao i njihova stručna pomoć, i pozvala predstavnike Ministarstva kulture da 12. februara, u organizaciji Britanskog savjeta budu učesnici na okruglom stolu na ovu temu.

Ministar Bogdanović je posebno naglasio mogućnost uspostavljanja saradnje u oblasti filma kroz različite projekte koje sprovodi Britanski savjet. Sagovornici su se saglasili da je potrebno uspostaviti saradnju sa Filmskim centrom Crne Gore, koji bi mogao učestvovati u aktivnostima Britanskog savjeta, ali i kroz njegovo djelovanje promovisati Crnu Goru kao filmsku destinaciju. Ministar Bogdanović je informisao i da Ministarstvo kulture završava proceduru učlanjenja u Eurimages, fond Savjeta Evrope namijenjen kinematografiji, čime će crnogorski kinematografski sektor postati aktivni partner u evropskoj mreži.

Ministar Bogdanović je ambasadorku Kemp upoznao sa medijskim zakonodavstvom Crne Gore i planiranim izmjenama regulative za ovu godinu. On je saopštio i da je zakonodavni okvir Crne Gore u oblasti medija baziran na principima slobode izražavanja, medijskog pluralizma, nezavisne regulacije i samoregulacije. Takođe je naglasio i da je Evropska komisija ocijenila da je postignut dobar nivo pravne usklađenosti, ali i da Ministarstvo kulture u kontinuitetu harmonizuje medijsko zakonodavstvo sa standardima i najboljim praksama zemalja članica EU.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?