Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Regionalni iskorak: Dvije hiljade crnogorske djece ide u pozorište - čuvamo dječiju dušu od površnosti i stvaramo dobru publiku

Objavljeno: 09.02.2018. 19:07 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ako ne sačuvamo dušu djeteta, izgubili smo čovjeka. Zato je upoznavanje djece sa sobom kroz kulturu, naš način da damo doprinos čuvanju njihove duše, poručeno je na današnjem otvaranju projekta “Dan umjetničkog obrazovanja” koji će u ovom polugodištu oko 2 000 djece organizovano i besplatno dovesti u Kraljevsko pozorište Zetski dom i Narodni muzej. Plan je da Projekat, koji organizuju Kraljevsko pozorište Zetski dom i Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Narodnim muzejom i Ministarstvom kulture, preraste u stalnu aktivnost, i kao takav postane jedna od najvećih baza za povezivanje kulture i obrazovanja ikad iniciranih u Regionu. Dodatno, istaknuto je i da je važno što je, „u vrijeme kada se sve naplaćuje do besmisla“, projekat besplatan za djecu.

Ovaj projekat, čiji je slogan “Naša stanica je pozorište!” predstavili su: ministar prosvjete dr Damir Šehović, umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom Lidija Dedović, direktorica gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić – Lalović koja govorila ispred škola koje učestvuju u Projektu, te autor jedne od predstava koje će se igrati za djecu u okviru Projekta Petar Pejaković.

PR služba Ministarstva prosvjete

Predviđeno je da 2000 učenika iz 10 crnogorskih škola u pet opština - Cetinje, Podgorica, Danilovgrad, Bar i Berane, tokom ovog polugodišta imaju organizovane, besplatne posjete Zetskom domu na Cetinju, u kome će se za njih igrati predstave, kao i Narodnom muzeju na Cetinju. Djeci će biti obezbijeđen besplatan prevoz i hrana, a neće se plaćati ni ulaz u Zetski dom i Narodni muzej. Osnovci će tako imati priliku da pogledaju komad Kapital-djeca, autorski projekat g. Petra Pejakovića. Za srednjoškolce, planirano je da tokom posjete Kraljevskom pozorištu Zetski dom budu upoznati sa funkcionisanjem teatra i pozorišnim zanimanjima, a odgledaće predstavu Dokle pogled seže, projekat jednog od vodećih evropskih reditelja Arpada Šilinga.

“Današnji život preplavljen je mogućnostima za odvlačenje pažnje mladih u stalnu zabavu kroz površne sadržaje i bučne stimulanse, koji zapravo umrtvljuju svaki mentalni napor. A sa druge strane, djeca koja učestvuju u ovom projektu, su u periodu života koji vapi za slobodom, velikim idejama, borobom za pravdu i individualnošću. Kojim će od ta dva pravca da krenu – isključivo je na nama. Kad kažem nama, mislim na: roditelje, medije koji im plasiraju sadržaje i obrazovne institucije od kojih ne treba da bježe, već u kojima treba da nađu sebe” poručio je ministar Šehović.
Šehović je govorio o tome da moramo stvarati pozorišnu publiku koja je dostojna velikih umjetničkih djela. “Jer, tamo gdje nemate takvu publiku, nećete imati ni velika djela, jer ih niko neće tražiti niti umjeti prepoznati. Čini mi je da je to jedna od većih tragedija koja može zadesiti neki narod i nešto što sebi ne smijemo dozvoliti.”

Umjetnička direktorica Kraljevskog pozorišta Lidija Dedović rekla je da nije bilo teško ocijeniti šta je potrebno društvu da ima kvalitetniji i zdraviji puls, te Projekat ima upravo taj cilj. Ona je rekla da je ideja da mlade odvučemo od banalnosti svakodnevnice i „jeftinih ponuda koje ih okružuju i da udruženo pokažemo odgovornost prema sebi i novim generacijama.“

PR služba Ministarstva prosvjete

„Vaspitanje duše je naš cilj, u kome je fokus dobar i zdrav mladi čovjek, kulturan, svjestan svojih mogućnosti i želja, čovjek koji teži razvoju znanja, igre, mašte, hrabrosti, mlada osoba koja nije zaražena banalnom svakodnevicom, dnevnom politikom, nacionalizmima i najrazličitijim predrasudama, već mlada osoba koja korača putem dobra, ljubavi, morala i najviših ljudskih vrijednosti. Obavezni smo da novim generacijama obezbjedimo utočište za bolji svijet i širimo vidike i saznanja, dajući im šansu za otkrivanje svojih potencijala" rekla je Dedović i dodala da je ponsona što je ideja za „Dan umjetničkog obrazovanja“ potekla od strane umjetničkog tima Zetskog doma.

Zoja Bojanić-Lalović se, ispred škola koje učestvuju u Projektu zahvalila, istakavši. “Ovo je poseban obrazovni metod, jer mi u školama obrađujemo umjetnička djela, ali samim tim se bavimo formom. Potpuno je drugačije učenicima kad imaju mogućnost da se direktno susretnu sa umjetnošću. Mi smo tu da ih pripremimo za život. Da bismo imali jednu kompletnu ličnost, mi kao škole ne smijemo se baviti samo obrazovnim ciljevima, već djecu moramo i vaspitavati i kod njih razvijati posebne vještine. A od toga mnogo zavisi kako će oni kasnije konzumirati kulturu”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Petar Pejaković, autor jedne od predstava koja će se igrati za djecu u okviru Projekta rekao je: “Vjerujem da će ovo biti nešto što će da zaživi, da traje i nadživi sve nas ovdje. Ovo se radi u najrazvijenijim sredinama, a i za Region je raritet organizovani, besplatni dolazak škola u institucije kulture, te zaista jesmo napravili regionalni iskorak.

PR služba Ministarstva prosvjete

Takođe, u doba kad se sve naplaćuje do besmisla, jako je važna činjenica da je projekat besplatan. Kada je riječ o samoj mojoj predstavi Kapital-djeca, njome preispitujemo duh našeg doba i kapitalizam, te poručujemo da se djeca glavni kapital. To jeste floskula ako se ostane na njoj, ali ako krenemo kako smo krenuli, onda je to sve samo ne fraza”.

Tokom posjeta djeca će imati prevoz koji je obezbijedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore, kao i lunch-pakete koje obezbjeđuje takođe Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kuhinjom Doma učenika i studenata.

VIDEO:

 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?