Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora i Republika Slovačka jačaće saradnju u oblasti kulture

Objavljeno: 09.02.2018. 21:13 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori Nj.E. Roman Hloben sastali su se danas na Cetinju. 

Razgovarano je o realizaciji projekata u oblasti kulture, na osnovu Ugovora o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Slovačke, potpisanog 2011. godine.

Sagovornici su ocijenili da institucije kulture dvije zemlje ostvaruju dobru saradnju i u prvom redu istakli značaj saradnje Crnogorske i Slovačke kinoteke, koje su sarađivale na projektu izrade kopije filma Živka Nikolića, čiji se negativ nalazi u Bratislavi. 

Predložena je realizacija zajedničkih projekata na promociji nematerijalne kulturne baštine posebno na polju edukacije i organizovanja radionica na kojima bi se promovisali tradicionalni zanati. 
Ministar Bogdanović je istakao i da su crnogorske institicije zainteresovane da sa srodnim institucijama u Slovačkoj sarađuju i na prezentaciji ruralne arhitekture, cijeneći da Slovačka sa posebnom pažnjom baštini ruralnu arhitekturu, te da je na UNESCO Listu svjetske baštine upisan Spomenički kompleks ruralne arhitekture Vlkolínec u Slovačkoj.

Ambasador Hloben je naglasio da je dalje unaprjeđivanje saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, važno za upoznavanje dvije zemlje, njihovih naroda i kultura. U tom smislu predložio je da ministar Bogdanović tokom godine posjeti Slovačku i sa ministrom kulture Slovačke definiše prioritetne projekte saradnje za naredni period. 

Razgovarano je i o mogućnostima za organizaciju Dana slovačke u Crnoj Gori i predloženo da dvije strane razmotre programe koji bi mogli biti predstavljeni i odaberu datume za organizaciju tih događaja. 

Ministar Bogdanović je, uvažavajući iskustva Republike Slovačke u korišćenju evropskih fondova, predložio i jačanje saradanje između nacionalnih deskova za Kreativnu Evropu i kontakt tačaka za Evropu za građana na razmjeni iskustava i dobrih praksi.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?