Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Počela izrada konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću

Objavljeno: 11.02.2018. 14:21 Autor: mku
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i pomoćnik direktora Centra za konzervaciju i arheologiju Željko Kalezić razgovarali su o realizaciji konzervatorskog projekta sanacije i restauracije Dvorca kralja Nikole u Nikšiću, na kojem ove godine radi Centar.

Pomoćnik direktora Kalezić je upoznao ministra Bogdanovića sa dinamikim realizacije i rekao da stručnjaci Centra za konzevaciju i arheologiju od januara ove godine rade na izradi konzervatorskog projekta za sanaciju i restauraciju Dvorca kralja Nikole. On je naveo i da se očekuje da u naredna dva mjeseca imamo gotov projekat.

Ministar Bogdanović je istakao važnost što hitnije realizacije ovog projekta, uzimajući u obzir značaj koji ovo kulturno dobro ima za kulturu i istoriju Nikšića i cijele Crne Gore. Kako je naveo ministar Bogdanović, Ministarstvo kulture i Opština Nikšić prepoznali su potrebu sanacije i rekonstrukcije Dvorca kralja Nikole i definisali ga kao jednu od prioritenih aktivnosti u Opštini.

Centar za konzervaciju i arheologiju će u ovoj fazi sprovesti konzervatorska istraživanja, konzervatorsko snimanje kulturnog dobra i izraditi konzervatorski projekat, nakon čega se može početi sa sanacijom i restauracijom ovog kulturnog dobra.

Kulturno dobro Dvorac kralja Nikole u Nikšiću izgrađen je 1900. godine, u neorenesansnom stilu, po projektu Josipa Slade. Danas su u zgradi Dvorca smještene institucije kulture Nikšića.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?