Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bukurešt: Izjava predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića povodom potpisivanja Povelje o dobrosusjedskim odnosima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Objavljeno: 23.10.2008. 23:58 Autor: Govori i Izjave
Izjava predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića povodom potpisivanja Povelje o dobrosusjedskim odnosima Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), Bukurešt, 23. 10. 2008. godine


Dame i gospodo,

Veoma sam zadovoljan današnjom svečanošću koju su upriličili naši dragi domaćini i prijatelji iz Rumunije. Povelja o dobrosusjedskim odnosima, stabilnosti, bezbjednosti i saradnji u Jugoistočnoj Evropi, koju smo danas potpisali moja uvažena koleginica predsjednica Vlade Republike Modavije gospođa Grečani i ja, u ime Crne Gore, i čiji je depozitar Rumunija, predstavlja najznačajniji dokument Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.


Potpisivanjem ove Povelje, Crna Gora je ispunila važnu međunarodnu obavezu koju je preuzela učlanjenjem u SEECP, čime je i formalno potvrdila svoju posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa među državama regiona.

Crna Gora pridaje izuzetan značaj regionalnim procesima i regionalnoj saradnji, sa stanovišta ostvarivanja sopstvenih spoljnopolitičkih i razvojnih interesa, afirmacije Crne Gore kao odgovornog partnera u regionu i doprinosa jačanju mira, stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u regionu.

Regionalni procesi su svakako važni u kontekstu evropskih i evroatlantskih integracija, ali su istovremeno i prvenstveno suštinski značajni za sam region, njegov napredak u ekonomskom, bezbjednosnom i političkom smislu, kao i za učvršćivanje i revitalizovanje dobrih međusobnih odnosa zemalja regiona Jugoistočne Evrope.

Želim ovom prilikom da čestitam Moldaviji na aktuelnom predsjedavanju Procesom saradnje u JIE čiji zacrtani prioriteti Predsjedavanja odražavaju ukupna stremljenja država članica SEECP, za čiju realizaciju smo se svi zajedno opredijelili i obavezali na posljednjem Samitu SEECP održanom u Bugarskoj u maju o.g.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?