Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović posjetio Pomorski muzej

Objavljeno: 12.02.2018. 15:30 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović posjetio je Pomorski muzej Crne Gore i razgovarao sa direktorom Muzeja Androm Radulovićem i njegovim saradnicima.

Ministar Bogdanović i direktor Radulović su razgovarali o aktuelnim dešavanjima u Pomorskom muzeju i prijedlozima za unapređenje njegovog rada.

Ministar Bogdanović je istakao posebno zadovoljstvo aktivnostima i projektima koje Pomorski muzej Crne Gore realizuje, ističući da svojim djelovanjem na pravi način baštini tradiciju prve pomorske zbirke Bratovštine Bokeljske mornarice iz koje je nastao. O tome svjedoči i broj posjetilaca koji svake godine obiđe Pomorski muzej, naveo je Ministar.

Razgovarano je o postupku revizije muzejskih fondova koji je u Pomorskom muzeju u svojoj finalnoj fazi. Kako je naveo direktor Radulović, većina muzejskih predmeta koja je u postupku revalorizacije evidentirana kao nedostajuća pronađena je tokom postupka revizije, a nakon usvajanja finalnog izvještaja Muzej će Ministarstvu dostaviti pregled činjeničnog stanja, kako bi se, ukoliko se ukaže potreba za tim, predložile adekvatne mjere.

Ministar Bogdanović je apostrofirao važnost korišćenja potencijala koje nude evropski fondovi, u prvom redu programi Kreativna Evropa i Evropa za građane, ali i programi prekogranične saradnje i pozvao rukovodstvo Pomorskog muzeja da u saradnji sa Ministarstvom kandiduje projekte i na taj način obezbijedi dodatni izvor finansiranja za svoje aktivnosti.

Ministar Bogdanović je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da Pomorski muzej ulaže posebne napore kako bi na pravi način sačuvao svoj bogati fond, ali i baroknu palatu Grgurina u kojoj se nalazi, a koja je zaštićena kao kulturno dobro Crne Gore.

Bilo je riječi i o potrebi da Pomorski muzej proširi svoje djelovanje i na druge gradove, kako primorske tako i centralne i sjeverne regije. Ministar Bogdanović je predložio da Muzej svoje izložbe, uključujući i izložbu posvećenu jubileju 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj, predstavi i u ostalim gradovima Crne Gore.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?