Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na svečanom otvaranju Forenzičkog centra Uprave policije u Danilovgradu

Objavljeno: 17.12.2008. 01:31 Autor: Govori i Izjave
Milo Đukanović, Predsjednik Vlade Crne Gore

Govor na otvaranju Forenzičkog centra,
Danilovgrad, 16.12.2008. godine




Dame i gospodo,

Izuzetno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim povodom otvaranja modernog objekta Forenzičkog centra, prve ustanove tog tipa u Crnoj Gori, koja će imati neprocjenjiv značaj za dalje unapređenje pravnog i bezbjedonosnog sistema Crne Gore, po uzoru na demokratski razvijene zemlje.

Ovim činom stvaraju se uslovi za profesionalniji i efikasniji rad Policije, a takođe, potvrđuje se odlučnost Vlade u borbi za pravedno društvo, koje se temelji na usvajanju najboljih evropskih iskustava u ovoj i drugim oblastima. Osim što će savremenim sredstvima i metodama praktično doprinositi kvalitetnijem procesuiranju najsloženijih predmeta, time i uspješnoj borbi protiv svih vidova kriminala, Forenzički centar će biti baza za dalju obuku kadrova u ovoj zahtjevnoj sferi policijskog djelovanja. Isto tako, realizacijom projekta centra poboljšaće se i saradnja - u Crnoj Gori, kao i u regionu - među subjektima uključenim u razrešavanje raznovrsnih krivičnih djela.

Uspješnim reformama pravosudnog sistema, kao i kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju i viši nivo profesionalne obučenosti policije Crne Gore, naša država mora ubrzano jačati osjećaj pune pravne sigurnosti građana, turista, investitora. Samo tako, uz već prepoznate prirodne ljepote i komparativne prednosti našeg ekonomskog sistema, Crna Gora će svakim danom postajati još atraktivnija destinacija za život, razvoj biznisa i za turistička putovanja. Zato će stavljanje u funkciju Forenzičkog centra značiti i nastavak realizacije obaveza koje je Vlada Crne Gore preuzela procesom sveobuhvatnih reformi u policiji, i čiji se uspjesi potvrđuju u ocjenama relevantnih međunarodnih subjekata.

Jučerašnjom predajom aplikacije za članstvo u EU, Crna Gora je još jednom potvrdila da želi da u vrlo doglednom, realnom roku u svim oblastima dostigne evropske standarde - i to ne prvenstveno zbog samog čina priključenja Evropskoj Uniji, već prije svega zbog sigurnije, slobodnije i bogatije budućnosti naših građana. Zato smo u maksimalnoj mjeri posvećeni unapređenju uslova za rad svih državnih organa, kako bi oni u što skorijem roku postali odgovoran servis građana i dalje doprinosili izgradnji autoriteta u institucije sistema nove nezavisne države. U tom duhu, jasno je i da profesionalna Policija, u koju će građani imati povjerenje, podrazumijeva visok nivo tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti. Forenzički centar stoga smatramo neophodnom karikom u kvalitetnom i operativnom djelovanju Policije, u interesu bezbjednosti gradjana i stabilnosti Crne Gore.

Koristim ovu priliku da posebno naglasim izuzetno dobru saradnju naših državnih organa sa evropskim partnerima. Angažovanje mnogih ekseperata u ovoj oblasti i usaglašavanje sa savremenim tehnološkim dostignućima čine ovaj projekat primjerom odličnog partnerskog odnosa. Tako na najbolji način afirmišemo evropske perspektive Crne Gore, utemeljene na dosadašnjoj uspješnoj primjeni najboljih iskustava i jasnoj viziji ukupnog društvenog razvoja.

Uvjeren sam da će svi zaposleni u Forenzičkom centru u odličnim uslovima za rad pronaći dodatni podsticaj misiji uspostavljanja najboljih standarda u Policiji i njenom doprinosu institucionalnom jačanju Crne Gore na sigurnom putu evro-atlantskih integracija.

Zahvaljujem na pažnji.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?