Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obezbijeđena zaštita stočnog fonda i u ovoj godini

Objavljeno: 13.02.2018. 18:17 Autor: MPRR

Vlada Crne Gore obezbijedila je sredstva da se i u ovoj godini sprovede preventivna vakcinacija stočnog fonda u cilju zaštite od opasnih zaraznih bolesti plavog jezika i bolesti kvrgave kože. Iz budžetskih rezervi za tu namjenu izdvojeno je 820 hiljada eura. Dodatno, obezbijeđena je donacija Evropske komisije u vidu 95.000 doza potrebnih vakcina protiv bolesti kvrgave kože i 66.000 eura u novcu.

Podsjećamo da su 2016. godini navedene dvije bolesti izazvale ogromne materijelne štete koje se prije svega ogledaju u gubitku stočnog fonda, finansijskim troškovima države, a koji su bili gotovo 3 miliona eura, ali i značajnim gubicima izraženim u poremećajima u trgovini životinjama, proizvodima od tih životinja, kao i izgubljenoj dobiti stočara. Bolest kvrgave kože tada je potvrđena na 428 gazdinstava i humano je usmrćeno i neškodljivo uklonjeno 557 goveda. Bolest plavog jezika je potvrđena na više od 700 gazdinstava, zbog čega je usmrćeno 45 goveda, 5.491 ovca i 16 koza.

Zbog svega toga, u 2017. godini, a na osnovu Plana preventivnih mjera Uprave za bezbjednost hrane - Ministarstva poljoprivrede, Vlada obezbijedila finansijska sredstva i sprovela sveobuhvatnu vakcinaciju stočnog fonda. Pravovremenom i efikasnom reakcijom spriječena je pojava bolesti kvrgave kože i bolesti plavog jezika tokom 2017. godine.  

Na bazi pozitivnih rezultata u prošloj godini, a imajući u vidu činjenicu da se radi o opasnim bolestima koje ne poznaju granice i sa kojima se i dalje bore mnoge države regiona, pa i Evrope, ocijenjeno je neophodnim da se vakcinacija nastavi i tokom 2018. godine. Tim prije, što su troškovi suzbijanja ove dvije zarazne bolesti životinja, iako visoki, ne samo opravdani već i znatno niži u odnosu na moguće posljedice pojave bolesti.

Početak ovogodišnje vakcinacije protiv bolesti plavi jezik očekuje se početkom marta, nakon što se završi postupak nabavke vakcina. Kada se završi vakcinacija goveda i ovaca protiv bolesti plavog jezika, obaviće se vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože, vakcinama koje su obezbjeđene kao donacija EK.

Stočari će na vrijeme biti obaviješteni o početku akcije vakcinacije koju će sprovoditi veterinari, uz koordinaciju stručnih službi Ministarstva poljoprivrede i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. I ovom prilikom podsjećamo na važnost zajedničkog pristupa i doprinosa, u cilju pravovremene, profesionalne i efikasne realizacije predstojećih aktivnosti. Posebno je važno da svi stočari prate uputstva stručnih službi, a u ovom momentu važno je da nadležnoj veterinarskoj ambulanti prijave novorođenu telad, kako bi se pravovremeno i uspješno obavila i njihova vakcinacija protiv bolesti kvrgave kože.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?