Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Javni poziv za dodjelu podrške podizanju i opremanju voćnih zasada u 2018. godini

Objavljeno: 14.02.2018. 18:22 Autor: MPRR

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje Javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i modernizaciju/opremanje proizvodnih voćnih zasada za 2018. godinu, kroz Agrobudžet za 2018. godinu. Kroz ovaj javni poziv poljoprivredno gazdinstvo može dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne investicije. 

Podrška se daje za podizanje novih i osavremenjavanje postojećih zasada. Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike u njima ima za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti.

Poljoprivredni proizvođači kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije, a za nabavku sadnog materijala najviše do 50% iznosa definisanog referentnim cijenama. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje „kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova.

Uslovi za podršku, kao što su minimalna površina zasada, gustina biljnog sklopa, prijem sadnica, minimalna vrijednost investicije za podršku i sl, definisani su specifičnim kriterijumima prihvatljivosti.

U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja. Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Javni poziv i obrazac zahtjeva za prijavljivanje, može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva.

Rok za dostavljanje zahtjeva je 15. novembar 2018. godine.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-176.

Javni poziv za dodjelu podške podizanju i modernizaciji ∕opremanju proizvodnih voćnih zasada za 2018. godinu

Zahtjev za podršku za Javni poziv za dodjelu podške podizanju i modernizaciji ∕opremanju proizvodnih voćnih zasada za 2018. godinu

Voćarima na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta

Poljoprivredna gazdistva koja se bave voćarstvom, kao i u ostalim sektorima poljoprivrede, imaju na raspolaganju i druge mjere podrške iz Agrobudžeta, a time i više mogućnosti za unapređenje proizvodnje. 

Osim direktne podrške po hektaru zasada za konvencionalnu, ali i organsku proizvodnju, voćari kroz posebne mjere podrške i javne pozive mogu da dobiju podršku za nabavku mehanizacije, podršku za navodnjavanje, uvođenje sistema kvaliteta, preradu voća, kao i mogućnost da apliciraju za podršku za veće investicije kroz IPARD program za koji će uskoro biti raspisan prvi javni poziv. 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?