Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović i ambasador Poša razgovarali o saradnji

Objavljeno: 14.02.2018. 18:56 Autor: Ministarstvo kulture
Ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je danas na Cetinju sa ambasadorom Republike Mađarske u Crnoj Gori Nj.E. Kristijanom Pošom.

Sagovornici su ocijenili veoma uspješnom primjenu Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, kulture, sporta i mladih između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Mađarske, koji je potpisan prošle godine i predstavlja odlično polazno stanovište za zajedničke aktivnosti i projekte.

“Dani mađarske kulture su sjajna inicijativa koja se već uspješno realizuje, pa bi u tom kontekstu trebalo pokrenuti ideju za održavanje Dana crnogorske kulture u Mađarskoj, u cilju podsticanja crnogorskih institucija da prezentuju naš kulturni proizvod”, ocijenio je ministar Bogdanović.

Ministar Bogdanović je upoznao ambasadora Pošu sa najznačajnijim inicijativama koje treba da budu realizovane u narednom periodu, od kojih je posebno istakao Muzej savremene umjetnosti.

Ambasador Poša je predstavio projekte i aktivnosti koje Ambasada planira da realizuje ove godine u Crnoj Gori, u okviru mađarskog predsjedavanja Višegradskom četvorkom.

Ministar Bogdanović je istakao prostor za saradnju u oblasti kinematografije. Ambasador Poša je istakao da je Filmski fond Mađarske u posljednjih nekoliko godina napravio značajne pomake u oblasti kinematografije, što je dovelo do povećanog broja filmskih produkcija, a samim tim i investicija, kao i do velikog uspjeha mađarske kinematografije na najreferentnijim festivalima u Evropi i svijetu. Sagovornici su se složili da je mađarsko iskustvo od velike važnosti za naš Filmski centar kao novu instituciju kulture, te da će podstaći direktnu komunikaciju između dva sektora.

Na kraju razgovora ocijenjeno je da bi bilateralni susret dva resora zadužena za oblast kulture doprinijela produbljivanju postojećih dobrih odnosa dvije zemlje i dodatno unaprijedila direktnu saradnju između institucija.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?