Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održane Nacionalne konsultacije povodom regionalnog projekta „Podsticanje adaptacije na klimatske promjene u morskim i obalnim područjima Sredozemlja“

Objavljeno: 14.02.2018. 19:13 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore (MORiT), u saradnji sa Mediteranskim akcionim planom Programa UN-a za životnu sredinu (UN Environment/MAP) organizovalo je nacionalne konsultacije za regionalni projekat „Podsticanje adaptacije na klimatske promjene u morskim i obalnim područjima Sredozemlja“ od 12. do 13. februara ove godine.

Otvarajući konsultacije, Igor Građević vršilac dužnosti generalnog direktora za EU integracije i međunarodnu saradnju i kontakt osoba za GEF za Crnu Goru istakao je značaj saradnje s Mediteranskim akcionim planom u okviru Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP/MAP), njegovim Regionalnim centrom programa prioritetnih akcija (PAP/RAC) kao i Globalnim partnerstvom za vode Sredozemlja (GWP-Med) u sprovođenju politike održivog razvoja obalnog područja Crne Gore. On je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora zbog dosadašnjih konkretnih aktivnosti i rezultata implementacije Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem (NSIUOP) odabrana kao jedna od dvije zemlje u kojoj će biti sprovedene aktivnosti na nacionalnom nivou za jadranski dio Sredozemlja u okviru ovog projekta. Kako je zaključio, Crna Gora će nastaviti da doprinosi regionalnom okviru djelovanja kroz sprovođenje strategija održivog razvoja i integralnog upravljanja obalnim područjem, ali i ispunjavanje obaveza u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Prisutnima se obratio i Ešef Husić vršilac dužnosti generalnog direktora za klimatske promjene i mediteranske poslove, podsjećajući na prethodno realizovani Program upravljanja obalnim područjem Crne Gore u saradnji sa PAP/RAC i UNEP/MAP, a koji je rezultirao donošenjem NSIUOP u junu 2015. Husić je naglasio da projekat „Podsticanje adaptacije na klimatske promjene u morskim i obalnim područjima Sredozemlja“ predstavlja značajnu podršku sprovođenju NSIUOP, posebno njenih prioritetnih akcija, i podsjetio na značajnu ulogu Nacionalnog savjeta za održivi razvoj, klimatske promjene i integralno upravljanje obalnim područjem u usmjeravanju procesa realizovanih u Crnoj Gori nakon potpisivanja Protokola o integralnom upravljanju obalnim područjem Mediterana, omogućavajući multisektorski pristup i koordinirano usaglašavanje prioriteta.

Podsticanje adaptacije na klimatske promjene u morskim i obalnim područjima Sredozemlja je regionalni projekat koji će finansirati GEF-ov specijalni fond za klimatske promjene a implementirati UN Environment/MAP i koji ima za cilj da podrži regionalne i nacionalne napore u cilju razvoja strategija i planova za adaptaciju na klimatske promjene u obalnim područjima Sredozemnog mora.

Na konsultacijama koje su imale za cilj doprinos svih relevantnih zainteresovanih strana u Crnoj Gori finalizaciji projektnog dokumenta u skladu sa prioritetima Nacionalne strategije integralnog upravljanja obalnim područjem, kao i ostalim relevantnim nacionalnim dokumentima i tekućim projektima, učestvovali su pored predstavnika UN-a za životnu sredinu i Mediteranskog akcionog plana Programa UN-a za životnu sredinu i MORiT-a, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva ekonomije, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, opština u obalnom području, predstavnici relevantnih nacionalnih institucija (Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Instituta za hidrometeorologiju i seizmologiju, Zavod za geološka istraživanja), civilnog i nevladinog sektora u oblasti integralnog upravljanja obalnim područjem i adaptacije na klimatske promjene kao i nezavisni eksperti. Kako je saopšteno, nakon integracije informacija dostavljenih od strane učesnika na konsultacijama, očekuje se da će projektni dokument biti predat GEF-u na odobrenje do aprila/maja 2018.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?