Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora i Bugarska mogu biti dobri saradnici u oblasti turizma i zaštite životne sredine

Objavljeno: 14.02.2018. 21:11 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Rast broja turista iz Bugarske prošle godine za 15 odsto dodatan je razlog za još bolju saradnju između zvanične Podgorice i Sofije, posebno u oblasti turizma, zaključeno je nakon sastanka ministra održivog razvoja i turizma, Pavla Radulovića i njegove bugarske kolegenice Nikoline Angelkove.

Susret je upriličen na marginama ministarske konferencije o turizmu i ekonomskom rastu, koja se održava u Sofiji. Na sastanku je zaključeno da je saradnja dvije države posebno značajna imajući u vidu komplementarnost privrednih potreba i obostranu opredijeljenost za produbljivanje ekonomske povezanosti.

Ocijenjeno je i da bi Bugarska mogla pomoći Crnoj Gori u razvoju zimskog turizma, dok bi Crna Gora sa druge strane bila dobar kontakt Bugarskoj za privlačenje luksuznih hotelskih brendova.

Međusobna podrška dviije zemlje u razvoju turizma oslanja se na Sporazum između Vlada Crne Gore i Republike Bugarske o saradnji u ovoj oblasti iz 2016. godine.

Pored toga, ministar Radulović se sastao i sa ministrom životne sredine i voda, Nenom Dimovim, gdje je iskoristio priliku da zamoli bugarskog kolegu da podrži napore da se Poglavlje 27 nađe na narednoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu za otvaranje Poglavlja, koja je indikativno planirana za 26.06.2018, jer Bugarska predsjedava Savjetom.

Ministri su razgovarali i o eventualnoj tehničkoj pomoći Bugarske Crnoj Gori u oblasti otpada, gdje je akcenat stavljen na selektivno sakupljanje otpada u svim crnogorskim opštinama i rješenju problema reciklaže.

Radulović i Dimov su razgovarali i o modelima privlačenja bugarskih investitora u Crnu Goru u oblasti izgradnje ekološke infrastrukture i načinu prenošenja iskustva kako bi se riješio problem industrijskog zagađenja.

Konferencija o turizmu i ekonomskom rastu održava se povodom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom. Njen cilj je da okupi sve resorne evropske ministre na temu turizma i ekonomskog rasta, povezanosti turizma i bezbjednosti kao i o novim mogućnostima razvoja ove privredne grane između Evrope i Kine.

Za Crnu Goru konferencija je posebno važna imajući u vidu bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom, kao i zbog mogućnosti predstavljanja turističkih rezultata iz 2017. godine i ugovaranje dalje saradnje u ovoj oblasti.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?