Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na ceremoniji otvaranja zajedničkog graničnog prelaza Sukobin Murićani između Crne Gore i Albanije

Objavljeno: 18.06.2009. 20:05 Autor: Govori i Izjave
MILO ĐUKANOVIĆ, PREMIJER CRNE GORE
(Govor na ceremoniji otvaranja zajedničkog graničnog prelaza Sukobin Murićani između Crne Gore i Albanije, 18.06.2009. godine)



Poštovani Predsjedniče Vlade,
Ekselencije,
Dragi prijatelji,
Dame i gospodo,

Dijelim zadovoljstvo sa premijerom Berišom i predstavnicima dvije vlade, sa građanima naših prijateljskih zemalja, kao i predstavnicima Evropske Komisije u Podgorici i u Tirani, zbog završetka ovog modernog graničnog prelaza.

Brzina kojom je izgrađen kamen temeljac položili smo 21. aprila prošle godine simbolizuje napredak u razvoju Crne Gore i Albanije, jačanje naših svestranih dobrosusjedskih odnosa utemeljenih na tradicionalnom međusobnom uvažavanju, kao i intenzitet u procesu približavanja zajedničkim evropskim i evroatlantskim ciljevima. Isto tako, simbolizuje i odnos Evropske Unije prema našem regionu, i njenu posvećenost politici proširenja na Zapadni Balkan. Mi u Crnoj Gori, kao i naši prijatelji u Albaniji, činjenicu da je Evropska komisija izabrala da finansira ovaj granični prelaz kao prvi u nizu predviđenih sličnih projekata u regionu, razumijemo i kao priznanje Brisela našem zajedničkom doprinosu jačanju njegove stabilnosti. To je, pored zahtjevnih obaveza koje stoje pred nama, ohrabrenje i najbolja preporuka za progres u procesu integracije.

Od početka izgradnje, do ovog svečanog čina, za nešto više od godinu dana, naše zemlje napravile su značajne iskorake na tom putu. Nakon aplikacije Crne Gore za članstvo u EU potkraj prošle godine, Savjet ministara EU je u aprilu zatražio od Evropske komisije da pripremi mišljenje, i sada očekujemo Upitnik. Aktivnosti na pripremi kvalitetnih odgovora biće najveći izazov za našu državnu administraciju prije pristupnih pregovora. Na jubilarnom Samitu NATO, Crna Gora je ohrabrena da nastavi sa ispunjavanjem obaveza iz evroatlantske agende, što će nas, nadamo se, preporučiti za skori ulazak u MAP program. Snažan podsticaj u tom pravcu je i punopravno članstvo Crne Gore u Jadranskoj povelji, čiji je utemeljivač i Albanija. U međuvremenu, i Albanija je aplicirala za članstvo u EU, i postala članica NATO.

Sve ovo, kao i druge uspješne poteze koje smo napravili, sagledavam i u kontekstu ovog današnjeg značajnog događaja. Moderni granični prelaz, po evropskim standardima, koji danas otvaramo, izraz je i modernih shvatanja u Crnoj Gori i u Albaniji, kao i u drugim zemljama Zapadnog Balkana, po ugledu na evropske i druge zemlje razvijene demokratije, kako granice zbližavaju ljude i spajaju narode, u interesu zajedničkog dobra i naroda i država. Ovo je i naš doprinos implementaciji Smjernica Evropske komisije za integrisano upravljanje granicama, što je i sastavni dio ukupnog bezbjednosnog sistema, kao i naše zajedničke posvećenosti borbi protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala, nelegalne trgovine, i nelegalnih migracija. Sve to zajedno doprinosi mjerljivom ispunjavanju obaveza iz Mape puta u procesu vizne liberalizacije, koji je u finalnoj fazi, što je od životnog značaja za građane svih naših zemalja u Jugoistočnoj Evropi. Na ispunjavanje ovih i drugih zadataka dodatno će nas obavezivati i Protokol vlada naše dvije zemlje o vršenju zajedničke kontrole, koji će danas biti potpisan.

Ovaj granični prelaz, ne samo što će osavremeniti i učiniti efikasnijim procedure granične kontrole, u interesu naših građana, i svih koji ga budu koristili, već će doprinositi bržem protoku i većem obimu robne razmjene, a samim tim i povezivanju naših biznis krugova, što ima posebni značaj u uslovima kada su i naše zemlje suočene sa posljedicama globalne ekonomske krize. Jednom riječju pozitivni efekti završetka ovog značajnog projekta daleko prevazilaze cijenu njegovog koštanja.

Zahvaljujem Evropskoj komisiji i albanskoj Vladi na izuzetnom doprinosu u izgradnji graničnog prelaza Sukobin Murićani, kao i svima drugima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom poslu.

Hvala vam na pažnji!
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?