Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji

Objavljeno: 16.02.2018. 19:58 Autor: mod
Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na 54. Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, koja se održava u periodu od 16. do 18. februara 2018. godine.

Tokom Minhenske bezbjednosne konferencije, koja je okupila brojne visoke zvaničnike, bilo je riječi o mnogim značajnim temama koje obuhvataju pitanja borbe protiv terorizma i radikalizma, sprečavanje proliferacije nuklearnog naoružanja, uloge tehnologije u demokratiji, kao i pitanja razvoja bezbjednosne saradnje EU i NATO.

Prvog dana učešća na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, ministar odbrane mr Predrag Bošković je razgovarao sa novoimenovanim komandantom Američke kopnene vojske u Evropi, general-pukovnikom Kristofer Kavolijem (Christopher Cavoli). Ministar Bošković i general-pukovnik Kavoli istakli su da je saradnja Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država kvalitetna i sadržajna, te da dvije zemlje sprovode aktivnosti u skladu sa postojećim programima saradnje. Bošković je naglasio da punopravno članstvo Crne Gore u Alijansi zahtijeva i adekvatan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti, te apostrofirao činjenicu da Crna Gora savjesno i u skladu sa svojim kapacitetima doprinosi obezbjeđivanju međunarodnog mira i stabilnosti. S tim u vezi, general Kavoli istakao je da će Američka kopnena vojska u Evropi (USAREUR) nastaviti da snažno podržava Ministarstvo odbrane i Vojsku Crne Gore u domenu obuka i vježbovnih aktivnosti, kao i u sveukupnom razvoju crnogorskog sistema odbrane.

Ministar Bošković se sastao i sa ministarkom odbrane Republike Makedonije, g-đom Radmilom Šekerinskom Jankovskom. Tom prilikom Ministar je naglasio da će Crna Gora potencirati značaj pridruživanja Republike Makedonije evroatlantskoj zajednici, imajući u vidu dugogodišnje evroatlantske ambicije Republike Makedonije i njihovu posvećenost ostvarivanju punopravnog članstva u NATO. Bošković je izrazio uvjerenje da je integracija zemalja regiona najbolje rješenje kako za stabilnost Zapadnog Balkana, tako i za bezbjednost cijele Evrope. Ministri su izrazili zadovoljstvo ostvarenom saradnjom dva Ministarstva i dvije Vojske, i saglasili se da je aktivno učešće u regionalnim inicijativama garant stabilnog i prosperitetnog regiona.

Minhenska bezbjednosna konferencija (Munich Security Conference-MSC) predstavlja najveću i naiprestižniju međunarodnu konferenciju iz oblasti bezbjednosne politike. U prethodnih pet decenija djelovanja, Minhenska bezbjednosna konferencija je postala najznačajniji nezavisni forum za razmjenu mišljenja ključnih donosilaca odluka iz Evrope i svijeta o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima. 

mod


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?