Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obilježeno 111 godina gimnazije “Slobodan Škerović”: Nastavićete tamo gdje smo mi stali i popraviti ono gdje smo mi zakazali

Objavljeno: 16.02.2018. 20:31 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

“Nastavićete tamo gdje smo mi stali i popraviti ono gdje smo mi zakazali” – poručeno je na današnjem obilježavanju 111 godina postojanja gimnazije “Slobodan Škerović”, simbola prosvjete, talenta i uspjeha.

Priređen je svečani program pod nazivom „Al' igra teče dalje”. Tokom događaja zvanicama i djeci su se obratili ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović.

Ministar Šehović je istakao da je nužno da đaci poštuju svoje nasljeđe, uključujuči nasljeđe Gimnazije, kojom je prošlo preko 30 000 učenika, koje je obrazovalo preko 700 nastavnika, ali i da to nasljeđe stalno nadograđuju: „Sjećanjima će vremenska distanca u godinama pred vama dati notu nostalgije, ali i razumijevanje koliki značaj je Gimnazija imala za vaš razvoj.

PR služba

Psiholozi kažu da je ključna karakteristika godina u kojima ste sada, ta da se na svijet gleda crno-bijelo. Iako to ponekad zna biti teško, zapravo je sjajno, jer vas tjera da krenete praviti jasnu granicu između dobrog i lošeg; pravednog i nepravednog; istinitog i lažnog, ali vas i tjera da mijenjate stvari nabolje.

Vrijeme pred vama će vas svakako naučiti drugačijim pristupima. Naučiće vas i da između tog ekstremno dobrog i lošeg ima bezbroj prelaza. Naučiće vas smirenosti, suptilnosti, postupnosti i strpljenju u borbama koje budete vodili, kao i da takve, mirne borbe, nijesu ništa manje važne. No, osnov za sve je da znate za šta se borite i kakve ciljeve sebi postavljate. A u tome će vam pomoći ova škola.

Zato je jako važno meni, kao ministru prosvjete, da znate da je upravo ova ustanova, koja vam daje neke od najvećih podsticaja, dio većeg sistema. Ne zbog potrebe da se neko za par godina sjeća ministra ili ministarstva, već zbog potrebe da imate širu sliku, kako biste sjutra mogli da tu sliku mijenjate i popravljate.

Mi je sada mijenjamo, sa sviješću da treba da vam ponudimo puno toga: kvalitetno besplatno obrazovanje, mogućnosti za akademsko napredovanje, mogućnosti za razmjenu, poligon za razvoj samopouzdanja i osjećaja prihvatanja. A vi ćete nastaviti tamo gdje smo mi stali i popraviti to gdje smo mi zakazali.

Svijet tako oduvijek funkcioniše. I najbolje čemu se možemo nadati jeste da vam ostavljamo sistem koji je bolji nego što je bio prije nas. I, iako vam se sada čini da će stvari zauvijek ostati iste i da ćete vi ostati isti, vidjećete da igra zaista teče dalje. Ali, ne dajte se uplašiti i igrajte svoje igre dobro, srčano i pošteno.”

Direktorica Bojanić-Lalović rekla je da se od svog osnivanja do danas Gimnazija izdvaja po radu i uspjehu generacija nastavnika i učenika, sa jakim uticajem na društveni život Podgorice i šire sredine: “Podgorička gimnazija je oduvijek podsticala i hrabrila talentovane đake da razvijaju svoje intelektualne sposobnosti. Tu su se generacije pripremale za život, tu su sticale znanja, ali i razvijale želju da se dalje usavršavaju i napreduju. Kultura, istorija i moć znanja odišu hodnicima ove najljepše zgrade, koja je i ponos i simbol Podgorice, a njena tradicija obavezuje sve nas.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ali igra teče dalje - poručuju naši učenici i profesori. Život teče, sve se mijenja i prolazi, ali prave vrijednosti, koje su se njegovale u ovoj školi, traju. Traje i naša Gimnazija, najljepši spomenik kulture i duhovnosti ovoga grada. Čestitamo joj rođendan uz poruku da smo svjesni najljepše misije – da obrazujemo i vaspitavamo mladost naše zemlje.”

Učenici su poslali poruku o neprestanim promjenama, ali i neprolaznim vrijednostima, koje su se kroz protekle decenije njegovale u ovoj školi Istovremeno, otvoren je Omladinski klub Gimnazije, u kome će se učenici okupljati, informisati, učiti, volontirati, istraživati i učestvovati u različitim radionicama.

Ukazom knjaza Nikole 1907. godine otvorena je Niža državna gimnazija u Podgorici. Viši razredi, V i VI, otvoreni su 1914. i 1915. godine. Bila je to prva četvororazredna srednja opšteobrazovna škola u Podgorici. Od 1955. godine gimnazija postaje četvororazredna škola, jer osnovna škola postaje osmorazredna. Gimnazija je dobitnik nagrade “Oktoih” 1981. godine “za naročite zasluge i uspjehe u vaspitanju i obrazovanju mladih naraštaja i značajan doprinos širenju prosvjete i kulture”. Škola 1960. godine dobija ime Gimnazija “Slobodan Škerović”.

Tokom 111 godina rada Gimnazije obrazovalo se oko 30 000 hiljada đaka, od kojih su mnogi postali naučnici, književnici, poblicisti, stručnjaci raznih profila iz oblasti društvenih i fundamentalnih nauka i umjetnici.

VIDEO:

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?