Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Agrobudžet predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u Kolašinu i Mojkovcu

Objavljeno: 16.02.2018. 22:03 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Za poljoprivredne proizvođače sa područja opština Kolašin i Mojkovac danas je održana prezentacija Agrobudžeta za 2018. godinu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i savjetodavnih službi informisali su poljoprivrednike o vrstama podrške, investicijama koje se podržavaju, visinom podrške, potrebnoj dokumentaciji za ostvarivanje podrške, dinamikom sprovođenja mjera, kao i načinom podnošenja zahtjeva za podršku.

Posebna pažnja bila je posvećena novinama u odnosu na prethodnu godinu, kao što su smanjenje kriterijuma prihvatljivosti za direktna plaćanja kako u stočarskoj tako i u biljnoj proizvodnji, uvođenje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, i stavljanje posebnog akcenta na podršku mladim poljoprivrednicima, koji imaju mogućnost da kroz više mjera ostvare podršku i do 70%. Takođe, starosna granica za podršku pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika povećana je sa 30 na 35 godina starosti.

Mjerama namjenjenim ruralnom razvoju nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan Javni poziv.

Poljoprivredni proizvođači najveću zainteresovanost izrazili su za mjere podrške vezane za oblast stočarstva, podršku investicijma u preradu na gazdinstvu, pčelarstva i podrške za izgradnju bunara i bistjerni.

Predstavljanje ovogodišnjeg Agrobudžeta bila je prilika da se proizvođači podsjete na obavezu da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?