Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Investicioni potencijali crnogorskog turizma predstavljeni na 6. Adria Hotel Forumu u Zagrebu

Objavljeno: 15.02.2018. 22:34 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

„Značajan investicioni zamah u sektoru turizma koji je prisutan u Crnoj Gori ostvaruje se kako kroz razvojne projekte, tako i kroz sve veći broj projekata koje čine mali ili srednji objekti kategorije 4 ili 5 zvjezdica“, istakao je u svom izlaganju na Adria Hotel Forumu Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. On je, predvodeći crnogorsku delegaciju, učestvovao na 6. Adria Hotel Forumu u Zagrebu, održanom 14. i 15. februara.

„Održavanje manifestacija ove prirode je od velikog značaja kada je u pitanju razmjena informacija između investitora, hotelskih operatera, turoperatera i nadležnih institucija, posebno u odnosu na aktuelne i nove trendove u svjetskoj hotelskoj industriji“, ocijenio je Davidović.

U okviru izlaganja na Forumu, Davidović je prezentovao investicione mogućnosti u sektoru turizma u Crnoj Gori. Pored značajnih projekata koji se na crnogorskom primorju već realizuju ili koji su najavljeni, on je predstavio i projekte razvoja skijališta i hotelskih kapaciteta na lokacijama Bjelasice, Komova i Durmitora. Davidović je naglasio da na lokalitetima na sjeveru Crne Gore država već ulaže značajna sredstva u izgradnju neohodne infrastrukture. Takođe, Davidović je prisutne upoznao i sa značajnim ulaganjima u putnu infrastrukturu u zemlji, kao i sa aktivnostima koje se preduzimaju u cilju još bolje avio povezanosti, što je veoma značajno za razvoj turizma. Predstavio je i nova zakonska rješenja u oblasti turizma, planiranja prostora i izgradnje objekata, povoljnosti koje pruža crnogorski poslovni ambijent, kao i podsticaje koji postoje za razvoj hotela visoke kategorije na jugu i posebno na sjeveru zemlje.

Tokom konferencije Davidović je učestvovao i na ministarstkom panelu sa ministrom turizma Malte Konradom Micijem, državnim sekretarom za turizam Hrvatske Franom Matušićem i državnim sekretarom za turizam Grčke George Cialasom. Učesnici panela govorili su o kratkoročnoj i srednjeročnoj strategiji privlačenja investicija i održavanja ili poboljšanja konkurentnosti turističkih destinacija. Panelisti su se saglasili da investicije predstavljaju rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja ovog sektora u poslednjih nekoliko godina, kao i najbolju potvrdu napora uloženih u stvaranje osnove za dodatni razvoj ovog sektora. Takođe, panelisti su istakli da je potrebno staviti naglasak na obrazovanje svih struktura u pružanju usluga, ali i na kvalitet iste, kako bi se postigla konkurentnost destinacije.

Tokom trajanja foruma Davidović i članovi crnogorske delegacije imali su posebne razgovore sa državnim sekretarom Ministarstva turizma Republike Hrvatske, te predstavnicima brojnih kompanija i investitora u oblasti turizma među kojima su TUI, Accor, Morgan Stanley, Kineska poslovna asocijacija JIE, i drugi. Predstavnici investitora su iskazali veliko interesovanje za razvoj poslovanja u Crnoj Gori kroz moguće akvizicije postojećih hotela, kao i za green field projekte. Posebno je u fokusu njihovog interesovanja bilo crnogorsko primorje i mogućnost razvoja poslovnih hotela u Glavnom gradu, dok su sa crnogorske strane prezentovani svi benifiti investiranja u razvoj hotelskih kapaciteta na sjeveru zemlje.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?