Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Intervju generalnog direktora Radosava Babića za portal #mnetoday

Objavljeno: 18.02.2018. 15:26 Autor: Ministarstvo ekonomije
„Formiranjem novog Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije, unutar kojeg funkcioniše pet direkcija, uspostavili smo tzv. jednošalterski sistem gdje kompanije mogu dobiti bilo koju informaciju koja im je potrebna za poslovanje", kazao je generalni direktor Radosav Babić u intervjuu portalu #mnetoday.

Ministarstvo ekonomije„Jedna direkcija bavi se investitorima, uglavnom stranim. Druga se bavi programima za razvoj malih i srednih preduzeća, treća upravljanjem pretpristupnim EU fondovima, u okviru koje se fokusiramo na konkurentnost i inovacije. Četvrta direkcija se bavi EU fondovima, a u vezi sa bilateralnim, trilateralnim i ostalim programima, dok je svrha pete direkcije da podrži poslovnu zajednicu tako što će uvijek imati otvorena vrata i biti prva tačka kontakta za ljude iz privatnog sektora - mjesto iz kojeg se mogu dobiti informacije iz prve ruke“, kazao je Babić.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući formiranju ovog Direktorata posao će se obavljati efikasnije i brže, što će život preduzetnika učiniti lakšim.

„Na ovu ideju smo došli ubrzo nakon što smo započeli Biznis karavan, čiji je cilj bio da, na čelu sa ministarkom ekonomije g-đom Dragicom Sekulić, posjetimo sve opštine u Crnoj Gori i ostvarimo direktnu komunikaciju sa privrednicima. Shvatili smo da bi oni radije imali jednu adresu na koju mogu postavljati pitanja i dobiti sve odgovore i pomoć, a ne više različitih adresa, kao što je slučaj bio do sada“, kazao je Babić.

Na pitanje šta je ključni pokretač brzog ekonomskog rasta Crne Gore, Babić je kazao da su za to zaslužne politike kako aktuelne Vlade, tako i Vlada u prethodnom periodu, i to ne samo nakon sticanja nezavisnosti, već i u periodu u kojem su preduzimani neophodni koraci za njeno sticanje.

„Uključio bih i aktivnosti koje sada preduzimamo u vezi sa procesom EU integracija. Smatram da je to povezano i sa činjenicom da smo pristupili NATO savezu, kao i da smo bezbjednosno i ekonomski veoma stabilna zemlja“, kazao je Babić i dodao da su jednako važne prirodne ljepote koje omogućavaju razvoj turizma, postojanje svih uslova za razvoj poljoprivrede, ali i napori koje kao država ulažemo da stvorimo stabilno poslovno okruženje.

On je kazao da su četiri sektora od strateškog značaja, i to energetika, turizam, infrastruktura i poljoprivreda.

„Uočili smo i da je uslužni sektor jako dobro razvijen u Crnoj Gori, stoga određeni broj programa podsticaja razvoja biznisa ima poseban fokus na proizvodnju. Želimo da vidimo dalji razvoj proizvodnje u nekim od ovih sektora i u narednom periodu“, kazao je Babić.

On je podsjetio da Ministarstvo ekonomije sprovodi 9 programa podrške privredi i da su to programi kako za start-up preduzeća, tako za kompanije koje obavljaju poslovne aktivnosti i investitore koji razmišljaju o većim ulaganjima.

„Sa zadovoljstvom možemo da kažemo da su budžeti za 2017. godinu za većinu ovih programa u potpunosti iskorišteni ili ugovoreni, što ukazuje na to da smo osmislili kvalitetne programe od kojih kompanije mogu imati direktnu korist. Isto tako, veoma smo ponosni što je ukupan budžet za 2018. godinu povećan za oko 30%. Za neke programe budžet je povećan za 50%, za druge je povećan za 10% ili 20%, pa će, samim tim, kompanije u Crnoj Gori imati dodatnih mogućnosti tokom 2018. godine. Nećemo se zaustaviti na postojećim programima“, rekao je Babić i dodao da su dodatna finansijska sredstva usmjerena na izradu novih programa, ne samo iz državnog budžeta, već i iz pretpristupnih EU fondova.

Originalni intervju u cjelosti možete preuzeti ovdje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?