Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Saradnja resora zdravlja Crne Gore i Malte u više oblasti

Objavljeno: 19.02.2018. 22:27 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja Crne Gore, dr Kenan Hrapović razgovarao je sa potpredsjednikom Vlade Malte i ministrom zdravlja te zemlje Kristoferom Ferneom o modelima saradnje dva ministarstva u cilju unapređenja zdravstvene zaštite i razmjene iskustava koja mogu pomoći u prevazilaženju izazova pred kojima se nalaze zdravstveni resori malih zemalja.

Tokom susreta je dogovorena saradnja u nekoliko oblasti, a sa crnogorske strane, posebno interesovanje iskazano je za modalitet nabavke ljekova za rijetke bolesti kroz formiranje posebnog Komiteta koji bi bio okosnica za rješavanje ovog problema, a uz iskustvo Malte, koja je dio evropske Valletta grupe, koja na poseban način vrši nabavku skupih ljekova na teritoriji Evropske Unije.

Ministri Hrapović i Farnea saglasni su da je potrebno intezivirati dogovore u oblasti edukacije medicinskog kadra iz Crne Gore, kako na univerzitetskom nivou, tako i kroz boravak crnogorskih ljekara na prestižnim klinikama u Malti, gdje se sprovode najsavremeniji medicinski tretmani. Takođe, dogovoren je i model tzv. konsultantskih usluga po kojem bi malteški ljekari dolazili u našu zemlju i učestvovali u edukaciji ljekarskog kadra u Kliničkom centru Crne Gore.

Prvi čovjek zdravstvenog sistema na Malti kazao je da ta zemlja ima savremeni Centar za onkologiju sa PET skenerom i ostalom propratnom opremom, te da su voljni da ponude usluge za crnogorske pacijente kojima je neophodna ova vrsta liječenja.

Briga za dentalno zdravlje i aktivnosti u tom pravcu biće još jedan od vidova saradnje dva resora, pa su u tom smislu planirani i intersektorski dogovori stručnih timova Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva zdravlja Malte, koji će imati za cilj razmjenu iskustava kroz kontinuiranu medicinsku edukaciju našeg stomatološkog kadra u bolnicama na Malti.

Kroz razgovor ministara Hrapovića i Fernea i njihovih saradnika, razmatrana je i mogućnost saradnje u pogledu razvoja medicinskog turizma, za koji je Crna Gora veoma zaintersovana, kao destinacija koja ima značajne preduslove i resurse za razvoj iz ove oblasti.

Dvojica ministara saglasili su se da će se fokusiranije baviti i obavezama koje proističu iz Memoranduma o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Ministarstva zdravlja Republike Malte u oblasti zdravlja i medicinskih nauka, koji je potpisan u maju 2016.godine.

Memorandumom je definisana saradnja kroz različite usaglašene oblike u korist obije države, kroz jačanje zdravstvenih sistema, obuku zdravstvenih profesionalaca i učešće na simpozijumima, konferencijama, seminarima i drugim važnim događajima u zdravstvu koje ove dvije države budu organizovale, kao i saradnju u oblasti farmaceutike i medicinskih sredstava, ali i prevencije bolesti.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?