Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predstavljen Agrobudžet u Golubovcima i Tuzima: Poljoprivrednici zainteresovani za bespovratnu podršku

Objavljeno: 19.02.2018. 23:46 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Mjere podrške poljoprivrednoj proizvodnji definisane Agrobudžetom za ovu godinu, predstavljene su danas poljoprivrednim proizvođačima u Golubovcima i Tuzima. Zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima, koji su u velikom broju prisutvovali radionici, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su sve  mogućnosti za dobijanje podrške, kriterijume prihvatljivosti, vrste investicija koje se podržavaju, kao i procedurama za prijavljivanje na javne pozive i dobijanje direktne podrške. Poseban akcenat stavljen je na nove mjere podrške i novine u okviru dosadašnjih mjera.

Poljoprivrednici su bili zainteresovani za gotovo sve mjere podrške koje se sprovode u okviru Agrobudzeta. Proizvođače iz opštine Golubovci posebno je zainteresovala podrška investicijama u povrtarsku proizvodnju, za koju je javni poziv, upravo, danas objavljen, a kroz koju od ove godine, u skladu sa ranije iskazanim sugestijama i potrebama proizvođača, uvedena i podrška za nabavku folija za plastenike. Poljoprivredni proizvođači iz opštine Tuzi, osim za podršku proizvodnji povrća, izrazili su interesovanje za podršku prilikom izgradnje bunara i bistijerni, kao i za nabavku namjenske mehanizacije.

Kao i u svim opštinama u kojim je do sada bila promocija, iskazano je veliko interesovanje za podršku mladim farmerima, koja je ove godine dodatno unapređenja. Mladi ljudi sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinaske struke, za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi mogu dobiti bespovratno 10.000 eura, a od ove godine starosna granica povećana je sa 30 na 35 godina. Dodatno, mladi farmeri imaju veći procenat bespovratne podrške kroz javne pozive za podršku investicijama, kao i predstojeći IPARD.

Poseban fokus bio je na direktnim plaćanjima plaćanja u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, i predstavljanju mjera podrške namjenjenih ruralnom razvoju. Naglašeno je da je minimalna površina za subvencije u biljnoj proizvodnji smanjena sa 0,5 na 0,3 hektara, da je osnovna premija 180€/ha, i da je povećana za dodatnih 10 eura za mlade korisnike. Sa istim ciljem a to je uvođenje što većeg broja korisnika u sistem subvencija, smanjeni su kriterijumi i kad su u pitanju direktna plaćanja u stočarstvu.

Za svaku od pojedinačnih mjera pojašnjeno koje su to investicije koje su prihvatljive za podršku, kriterijume prihvatljivosti, potrebna dokumentaciju koju je potrebno dostaviti Ministarstvu, i u kojim rokovima.

Mjerama ruralnog razvoja, koje su i najbrojnije mjere Agrobudžeta, nastaviće da se podržava investiranje u primarnu proizvodnju, ulaganje u prerađivačke kapacitete, nabavku mehanizacije, izgradja bunara i bistjerni, razvoj klastera. Podrška se obezbjeđuje u iznosu od 50, 60 ili 70% od vrijednosti investicije u zavisnosti od programa.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će u narednom periodu biti raspisan javni poziv.

Proizvođači sa područja gradske opštine Golubovci i opštine u sastavu Glavnog grada Tuzi, koji do sada nijesu upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava, pozvani su da to učine, jer je to osnovni uslov za korišćenje bilo koje od mjera podrške.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?