Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Njemačkoj su važni Nacionalni parkovi Crne Gore

Objavljeno: 20.02.2018. 15:00 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Njemačka je veoma zainteresovana za očuvanje i razvoj turističkih kapaciteta pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori u čemu će nastaviti da pruža pomoć, poručeno je sa današnjeg sastanka ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića sa njemačkim ambasadorom Hansom Gunterom Maternom, njemačkim CIM ekspertom Tomasom Vohrstejnom i predstavnicima javnog preduzeća Nacionalni parkovi.

Na sastanku je naglašeno da nacionalni parkovi Crne Gore predstavljaju odličan potencijal za razvoj prirodnog i kulturnog turizma, budući da su turisti koji preferiraju ovakav vid odmora i zabave vrlo često zaljubljenici i u kulturno nasleđe zemlje.

Ministar Radulović je naglasio ljepotu, istorijski, kulturni ali i životni značaj za stanovništrvo koje je bilo nastanjeno na današnjem području ovih parkova prirode, posebno ističući Skadarko jezero. Kako je kazao, u njima postoji velika šansa za razvoj u čemu očekuju podršku Savezne Republike Njemačke.

Radulović je naglasio da je veoma važno podizanje svijesti građana o štetnosti zagađenja prirode, posebno nacionalnih parkova koji predstavljaju blago zemlje. Ministar i njemački ambsador su saglasni da je neophodno naći mjeru između potrebe turista da u nacionalnom parku mogu prenoćiti i imati obrok, a sa druge strane uživati u netaknutoj prirodi.

Ambasadora je interesovao koliko država prihoduje od poslovanja Nacionalnih parkova, na šta je ministar Radulović odgovorio da za sada država finansira njihovo postojanje. Kako je naveo, cilj je da se drugačijim modelima poslovanja vremenom ukine naplata ulaznica, kao što je to slučaj u 80 odsto zemalja Evropske unije.

Ekspert CIM-a je naglasio da je ulaganje države u nacionalne parkove u razvijenim zemljama veoma isplativ posao. Kao primjer je naveo da Sjedinjene američke države na svaki uloženi dolar u nacionalne parkove, zarade deset dolara.

Ambasador Matern je posebno pohvalio projekat MORT-a „Panoramsaki putevi“, navodeći da se na sličan način može organizovati razgledanje crkava i kulturnih znamenitosti.

Na sastanku je bilo riječi i o ulcinjskoj Solani. Ministar Radulović je ponovio da je Studija zaštite Solane skoro završena, te da će taj dokument tačno odrediti koji dio Solane treba štititi i na koji način.

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?