Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U toku su istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš u Tuzima

Objavljeno: 20.02.2018. 21:56 Autor: mku
Stručni tim Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore sprovodi arheološka i konzervatorska istraživanja na lokalitetu Ćaf Kiš u Tuzima.

Arheološka istraživanja počela su 2017. godine i predstavljaju prvu fazu, nakon koje slijedi sprovođenje preventivnih mjera zaštite arhitektonskih ostataka, do izrade finalnog konzervatorskog projekta. Uz sprovođenje mjera zaštite nastaviće se konzervatorska istraživanja, radi utvrđivanja autentičnosti kulturnog dobra i njegove starosti.

Istraživanja finansira Ministarstvo kulture u okviru Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Arhitektonski ostaci crkve iz 16. vijeka, poznate pod nazivom Ćaf Kiš nalaze se u blizini Tuzi, na platou, zvanom Dubrava. Dosadašnja konzevatorska istraživanja i pisani tragovi otkrivaju da je crkva posvećena Sv. Veneradi ( al. Qafkishë Shëne Prëdja). Stratigrafski podaci preliminarno ukazuju da se radi o objektu znatno većih dimenzija u odnosu na dosadašnja saznanja.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?