Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dinamična debata: Bezbjednost u saobraćaju i održavanje puteva na XV Međunarodnom zimskom drumskom kongresu u Gdanjsku

Objavljeno: 21.02.2018. 16:02 Autor: MSP

Ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković je učestvovao u dinamičnoj debati na temu bezbjednosti u saobraćaju i obezbjeđivanju zimskog održavanja puteva u kontekstu održivog razvoja, na XV Međunarodnom zimskom drumskom kongresu u Gdanjsku, koristeći priliku da sa svojim kolegama ministrima iz Poljske, Japana i Litvanije razmijeni mišljenja i prakse.

Tema ovogodišnjeg Kongresa ,,Obezbjeđivanje sigurnih i održivih zimskih usluga” je pružila priliku da se osvrne na posljednje razvojne aktivnosti vezane za pitanja zimskog održavanja puteva i bezbjednosti na putevima, kao i da se razmjene iskustva na ovom polju. Kongres je organizovan od strane PIARC-a i grada Gdanjska, dok je Kongresu pored ministra prisustvovao i direktor Direktorata gdin. Mirsad Ibrahimović, kao i samostalna savjetnica Bilsana Bibić.

Prvog dana Kongresa ministar Nurković je izlagao na ministarskoj sjednici posvjećenoj pitanju pružanja sigurnih i efikasnih usluga na putevima njihovim korisnicima, kao i pitanju obezbjeđivanja zimskog održavanja puteva u kontekstu održivog razvoja i klimatskih promjena. Tokom svog izlaganja, ministar je istakao značaj unaprijeđenja uslova realizacije i održavanja putne infrastrukture koja utiče na povećanje bezbjednosti u saobraćaju, navodeći smanjenje broja saobraćajanih nezgoda sa smrtnim ishodom uzrokovanim neadekvatnim stanjem na putevima kao pozitivan znak posvjećenosti resornog Ministarstva ovom pitanju.

On je iskoristio priliku i da istakne velike infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, kako autoput Bar-Boljare, kao i Jadransko-jonski autoput – primorska varijanta, čija izgradnja govori o svjesnosti Vlade Crne Gore o značaju kvalitetne putne infrastrukture kao faktora bezbjednosti saobraćaja i jednog od temeljnih elemenata kvaliteta saobraćajnog sistema. Na kraju, ministar je ukazao na potrebu za združenim naporima i multisektorskom saradnjom kako bi se pružio efikasan odgovor društva na ovaj kompleksni izazov.

Ministar se tokom XV Međunarodnog zimskog drumskog kongresa sastao i sa ministrom infrastrukture i razvoja Republike Poljske, gdin.-om Andrejem Adamčikom. Tokom bilateralnog sastanka, dva ministra su razmijenila mišljenja vezana za dalji razvoj putne infrastrukture u ovim zemljama. Ministar Nurković je podijelio crnogorsko iskustvo na projektu izgradnje prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare i iznijeo pozitivne utiske vezane za saradnju sa izvođačem projekta, kineskom kompanijom CRBC. S druge strane, ministar Poljske je predstavio najnovije aktivnosti vezane za projekat Via Carpatia, dok je ministar Nurković iskoristio priliku da potencira mogućnost direktnog povezivanja Crne Gore sa predloženom trasom ovog koridora preko Kosova kako bi se omogućio protok ljudi i dobara od Zapadnog Balkana ka ostatku kontinenta.

U toku ostatka svoje posjete, ministar će se fokusirati na učešće u ekspertskim sjednicama organizovanim u okviru XV Međunarodnog zimskog drumskog kongresa, posebno posvjećujući pažnju na sjednice koje se odnose na pitanja bezbjednosti na putevima, zimskog održavanja puteva, novu opremu i proizvode koji se mogu koristiti na ovom polju, kao i na održavanje tunela i mostova.

Ministar Nurković će takođe učestvovati u dvije tehničke posjete tokom svog boravka u Gdanjsku. Ministar će posjetiti DCT Gdanjsk, najveći poljski kontejnerski objekat i jedini terminal u dubokom moru u regionu Baltičkog mora. Ministar će takođe iskoristiti priliku da posjeti Pelplin centar za održavanje autoputa koji se bavi obezbjeđivanjem održavanja puta, rekonstrukcije i usluga čišćenja koje utiču na održavanje bezbjednosti i izgleda autoputa.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?