Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopstenje: Obuka inspektora važna za buduću kontrolu primjene propisa za eko dizajn proizvoda

Objavljeno: 21.02.2018. 19:05 Autor: Ministarstvo ekonomije
Kontinuirano informisanje kompanija i inspekcijskih organa o predstojećoj primjeni propisanih zahtjeva za eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije doprinijeće većoj spremnosti svih učesnika na tržištu: uvoznika i distributera po pitanju nabavke enegetski efikasnih proizvoda, a inpeskcijksih organa po pitanju kontrole proizvoda na tržištu.

Ministarstvo ekonomije je počelo intenzivnu komunikaciju sa Upravom za inspekcijske poslove u cilju povećanja spremnosti ovog organa za uspostavljanje sistema kontrole primjene propisanih zahtjeva za eko dizajn proizvoda.

Generalni direktor za energetsku efikasnost Marko Radulović i pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Rada Marković ocijenili su da je edukacija inspektora i njihova informisanost po pitanju primjene ovih propisa od izuzetne važnosti i da je ovo samo prvi u nizu sastanaka dva organa koji će zajednički raditi na uspostavljanju sistema kontrole primjene propisanih zahtjeva. 

Naime, Ministarstvo ekonomije je u proteklom periodu donijelo 16 pravilnika kojima se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU koja sprovodi ovaj proces od 2012. godine. Riječ je o propisima koji, prije svega, uređuju ono što će moći da se nađe na crnogorskom tržištu, bez nametanja obaveza građanima da mijenjaju uređaje koje već imaju.

Pomenutih 16 propisa reguliše uvođenje zahtjeva za eko dizajn, i to za: sijalice, rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe.

Prvi pravilnik koji stupa na snagu je onaj koji tretira sijalice sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće, a čija primjena počinje od 1. jula. Primjena svih ostalih pravilnika relevantnih za sektor domaćinstava počinje 1. januara naredne godine i trajaće do 1. januara 2020, kada se na tržištu više neće moći naći energetski neefikasne tehnologije. Na primjer, pravilnicima je propisano da se klima uređaji sa tzv. split sistemom od 1. januara naredne godine na tržištu neće moći naći sa energetski efikasnom oznakom nižom od B, dok od 1. januara 2020. godine ta oznaka neće biti manja od A. Na sličan način regulisano je stavljanje na tržište i drugih uređaja za domaćinstvo.

U predstojećem periodu će se još intezivnije raditi na pripremi kako tržišta, tako i građana, za ono što ih od tog datuma očekuje, a to je fazna eliminacija energetski neefikasnih tehnologija.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU
MINISTARSTVO EKONOMIJE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?