Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Proizvođači iz Rožaja i Petnjice posebno zainteresovani za dalje unapređenje stočarske proizvodnje

Objavljeno: 21.02.2018. 23:15 Autor: MPRR

MPRRMPRR

Za poljoprivredne proizvođače sa područja opština Rožaje i Petnjica danas je održana prezentacija Agrobudžeta, odnosno mjera podrške koje će imati na raspolaganju iz tokom ove godine. 

Predstavljene su mjere podrške za biljnu i stočarsku proizvodnju sa osvrtom na proceduru prijavljivanja i uslove koje terba da ispune, kako bi dobili premije i bespovratnu podršku investicijama. Posebno je fokus bio na novinama u odnosu na prošlu godinu, a koje imaju za cilj da dodatno stimulišu razvoj crnogorske poljoprivrede.

Poljoprivrednike je, s obzirom na strukturu poljoprivredne proizvodnje na području ovih opština, posebno interesovala mogućnost dobijanja podrške u stočarstvu – premije. Ohrabreni su informacijom da je smanjen uslov za premije u stočarstvu sa tri na dva grla u govedarstvu, kao i površina potrebna za subvencije po hektaru. Veliko interesovanje izraženo je za podršku za nabavku opreme za poboljšanje kvaliteta mlijeka i nabavku stočnog fonda, podršku za adaptaciju planinskih katuna, pobojšanje seoskih puteva i rješavanje problema sa vodosnabdiejvanjem. Voćari su se interesovali koje vrste mehanizacije mogu da nabave uz podršku iz Agrobudžeta, kao i kako se ostvaruje podrška za podizanje novih zasada.

MPRRMPRR

Sa područja ovih opština prethodne godine podržano je devet mladih farmera koji su započeli svoj biznis u poljoprivredi. Na bazi njihovog iskustva, iskazano je veliko interesovanje za ovu mjeru podrške, kojom se podržavaju mladi farmeri sa završenom srednjom školom ili fakultetom poljoprivredne ili veterinarske struke za pokretanje sopstvenog biznisa u poljoprivredi.

Prisutnim proizvođačima je sugerisano da se udružuju i ulažu u svoja gazdinstva, jer jedino na taj način mogu prevazići brojne probleme vezane za konkurentnost i plasman proizvoda. Osavremenjavanjem opreme i povećanjem obima proizvodnje se postiže veći obim proizvodnje i bolji kvalitet proizvoda sa kojima možemo biti konkuretni nakon ulaska u EU.

Najavljen je početak sprovođenja IPARD programa u Crnoj Gori i pojašnjeno da će uskoro biti raspisan prvi javni poziv.

Predstavljanje ovogodišnjeg Agrobudžeta bila je prilika da se i proizvođači sa područja Rožaja i Petnjice podsjete na obavezu da se upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kako bi ostvarili pravo na podršku.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?