Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bogdanović posjetio Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore

Objavljeno: 22.02.2018. 00:38 Autor: mku
Tokom obilaska Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore konstatovano je da je ova ustanova u protekloj godini realizovala značajne i kompleksne projekte, te dodatno osnažila svoje kapacitete.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je u Centru razgovarao sa pomoćnicima direktora Željkom Kalezićem i Marijom Jabučanin. Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu Aleksandar Dajković.

Ministar Bogdanović je istakao zadovoljstvo aktivnostima Centra za konzervaciju i arheologiju i posebno naglasioo da je Ministarstvo u ovoj godini, kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara, podržalo realizaciju 30 projekata, u iznosu od oko 500.000 eura. Posebno je razgovarano o sprovođenju arheoloških istraživanja na Duklji i Crvenoj stijeni, ali i ostalim arheološkim lokalitetima, kao kapitalnim resursima u ovoj oblasti.

Sagovornici su upoznali Ministra sa strukturom i organizacijom Centra i posebno naglasili važnost i važnost okončanja tendera za nabavku opreme za obavljanje konzervatorske djelatnosti, koji je u toku.

Razgovarano je i o značaju saradnje Centra sa srodnim instuitucijama u regionu, kako bi kroz njihovo iskustvo, pogotovo u oblastima koje u Crnoj Gori nijesu u dovoljnoj mjeri razvijene, jačali svoje potencijale.

Ministar Bogdanović je istakao da će Ministarstvo kulture nastaviti da podržava projekte koje realizuje Centar, ali i da radi na jačanju kadrovskih kapaciteta u oblastima konzervacije i arheologije, imajući u vidu značajan deficit kadrova u navedenim sektorima.

Na kraju, Ministar je informisao sagovornike da je procedura imenovanja novog direktora Centra za konzervaciju i arheologiju u toku i se okončanje procedure očekuje u narednim danima.


mkumku
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?