Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović razgovarao sa ministrom zdravlja Republike Srpske

Objavljeno: 22.02.2018. 18:25 Autor: PR služba
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, razgovarao je sa ministrom zdravlja Republike Srpske dr Draganom Bogdanićem sa saradnicima.
Na sastanku, koji je održan na marginama Ministarske konferencije o imunizaciji, koja je okupila ministre zdravlja i visoke predstavnike 11 zemalja Evrope, ocijenjeno je da je saradnja između dvije zemlje veoma dobra i da će se, u narednom periodu dodatno unaprjeđivati u oblasti zdravstva.
Ministar Hrapović upoznao je kolegu iz Republike Srpske da su aktivnosti Ministarstva zdravlja usmjerene na unaprjeđenje uslova u zdravstvenim ustanovama i podizanje kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga građanima. Prioriteti su reforma na svim nivoima zdravstvene zaštite i farmaceutske politike, doedukacija medicinskog kadra i poboljšanje standarda zaposlenih u zdravstvu.
Vlada Crne Gore, prema riječima ministra Hrapovića, ima poseban sezibilitet za zdravstveni sistem i njegove potrebe, pa je prošle godine opredjelila 11,8 miliona eura iz kapitalnog budžeta za nabavku savremene medicinske opreme za sve zdravstvene ustanove, a ove godine pet miliona eura, što će značajno unaprijediti pružanje zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite. Takođe, krajem prošle godine usvojila je novu Pozitivnu listu ljekova, koja sadrži najkvalitetnije ljekove, koji su sastavni dio savremenih terapijskih protokola. Pored toga, kako je naveo crnogorski ministar, privatne apoteke su uključene u mrežu zdravstvenih ustanova, čime je obezbijeđena bolja dostupnost kvalitetnih ljekova građanima.
On je goste iz Republike Srpske upoznao sa informatičkom osposobljenošću zdravstvenog sistema Crne Gore i posebno sa projektom elektonskog zakazivanja specijalističkih pregleda, koji se primjenjuje u svim zdravstvenim ustanovama. Cilj projekta je bolja dostupnost zdravstvenih usluga pacijentima, smanjenje listi čekanja, rasterećenje Kliničkog centra Crne Gore i jačanje regionalnih bolnica, koje bi kao referentni centri mogle da pružaju usluge, kako stanovnicima sa tog područja, tako i pacijentima iz država iz okruženja.
Ministar Bogdanić je ministru Hrapoviću i njegovim saradnicima predstavio zdravstveni sistem Republike Srpske, kapacitete tamošnjih zdravstvenih ustanova, s naglaskom na zdravstvene centre u Nevesinju i Trebinju, gdje su razvijene usluge digestivne huirurgije i dijalize. On je podsjetio da Klinički centar Crne Gore i Specijalna bolnica za psihijatriju Dobrota imaju potpisane ugovore sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za pružanje usluga njihovim osiguranicima, dok se crnogroski pacijenti upućuju u Centar za radioterapiju u Banja Luci, na zračnu terapiju i naglasio da je obostrana saradnja na viskom nivou.
Na sastanku je bilo riječi o iskustvu Republike Srpske prilikom osnivanja Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje rijetkih oboljenja, s obzirom da i crnogorsko Ministarstvo zdravlja planira uspostavljanje sličnog radnog tijela. Ocijenjeno je i da je razmjena znanja i iskustava među ljekarima i medicinskim osobljem dvije zemlje veoma značajna za unapređenje zdravstvenih usluga.
Sastanku je prisustvovao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore mr Sead Čirgić.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?