Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana Ministarska konferencija posvećena imunizaciji

Objavljeno: 20.02.2018. 20:15 Autor: PR služba
Imunizacija će biti regionalni prioritet u narednih nekoliko godina, a na to su se obavezale, pored naše države, još 11 zemalja Jugoistočne Evrope potpisivanjem izjave o namjerama, na Ministarskoj konferenciji, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa regionalnom kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je da je izjava o namjerama zeleno svjetlo za izradu regionalne mape puta, kojom će biti utvrđene strateške težnje i ciljevi za unapređenje programa imunizacije u narednim godinama.

„Riješeni smo da sarađujemo u realizaciji Evropskog akcionog plana za vakcinaciju 2015 – 2020. Zajedno ćemo definisati pravce razvoja i realizaciju petogodišnjeg regionalnog plana za Jugoistočnu Evropu, uzimajući u obzir potrebe i izazove svake države posebno“, rekao je Hrapović.

Plan predviđa obezbjeđivanje visoko kvalitetnih vakcina, reviziju kalendara vakcinacije uvođenjem, kako je rekao Hrapović, vakcina isključivo na osnovu praktičnih dokaza, jednaku dostupnost vakcinama kroz kreiranje nediskriminatorskih politika imunizacije.

Mnoge države i moderna društva su se, kako je kazao, opekli i skupo platili cijenu lažne povezanosti vakcina i autizma.

„Epidemija morbila u regionu i Evropi je, zbog smanjenog obima imunizacije, prijetnja da se povratkom zaboravljenih bolesti čovječanstvo vrati nekoliko koraka unazad“, upozorio je Hrapović.

Podsjetio je da je u našoj zemlji u oktobru 2016. godine obuhvat vakcinisane djece iznosio 46 odsto, a godinu kasnije 56.

„U februaru on iznosi 70 odsto. Skok od 14 odsto smo ostvarili za samo pet mjeseci pozitivnom kampanjom, radom na terenu i razgovorom sa roditeljima. Raste povjerenje u ono što je struka“, istakao je Hrapović.

Naglasio je da su odlučni da struku i činjenice stave ispred organizacija koje, kako je kazao, prije svega iz finansijskih interesa podstiču lažnu nauku, dovodeći roditelje u zabludu da treba da odustanu od vakcinacija.

„Pitanje imunizacije nije pitanje sankcija, već kulturološko, obrazovno i svako drugo. Sankcije i mjere kažnjavanja nijesu cilj, već dodatno sredstvo, ako bude trebalo da na taj način zaštitimo svu djecu, ali i odrasle“, rekao je Hrapović.

Regionalna direktorica SZO za Evropu Žužana Jakab je, osvrćući se na akcioni plan za imunizaciju za Evropu, koji je usvojen 2014. godine, a treba da se primijeni do 2020, kazala da je sada jasno da se skrenulo s puta.

„Pokrivenost imunizacijom pada u cjelini i opasno je niska u nekim djelovima regiona. Neprihvatljivo je da su male boginje uspjele da zaraze 21.315 osoba i da nas koštaju 35 života u prošloj godini“, naglasila je Jakab.

Prema njenim riječima, fokus u budućem radu zemalja regiona Jugoistočne Evrope biće, između ostalog, jačanje zajedničkih postupaka nabavki vakcina, da bi se smanjila cijena.

„Dogovorili smo da elaboriramo platformu koja će omogućiti da zajednički ulazimo u procese nabavki, a odluku o ovome ćemo donijeti na narednom ministarskom sastanku. Za ovaj cilj biće uskoro osnovana radna grupa“, najavila je Jakab.

Regionalnoj konferenciji prisustvovali su ministri zdravlja Malte, Makedonije, Moldavije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpska, Albanije i Rumunije, kao i visoki predstavnici zdravstvenih sistema Srbije, Hrvatske, Izraela i Bugarske.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?