Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Fond za kvalitet i talente operativan, Pravilnik o kriterijumima za raspodjelu sredstava završen: DO 2.000 EURA ZA NAJBOLJE UČENIKE

Objavljeno: 23.02.2018. 15:02 Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Pravilnik o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za unapređenje kvaliteta nastave i talente, na osnovu koga će funkcionisati novoosnovani Fond za kvalitet i talente, narednih dana će stupiti na snagu.

Njime su za najbolje učenike predviđene nagrade i do 2.000 eura, najavio je za Dnevne novine ministar prosvjete Damir Šehović.

Dugoočekivani Fond za kvalitet i talente konačno postaje operativan. Iz njega će se izdvajati sredstva za talentovane osnovce i srednjoškolce, najbolje nastavnike, ali i škole kojima je finansijska podrška najpotrebnija. Prvi čovjek prosvjetnog resora kaže da su jasni kriterijumi koje će učenici, nastavnici, te same obrazovne ustanove morati da ispune kako bi bili nagrađeni.

"Iz Fonda će se finansirati učenici i osnovnih i srednjih škola, kao i same osnovne i srednje škole kojima je to najpotrebnije. Ono što će biti neki od osnovnih zahtjeva su uspjesi na državnim i međunarodnim takmičenjima, te uspjesi učenika unutar samih škola. Naravno, biće tu još puno kriterijuma kojima će se precizirati zahtjevi za ove tri kategorije za koje će se sredstva dodjeljivati: učenike, nastavnike i škole. Jer, ono što nam je bio prioritet jeste upravo potpuna transparentnost postupka dodjele i zahtjeva, odnosno kriterijuma koji se postavljaju", kazao je Šehović, uz konstataciju da su obrazovanje i djeca previše važna i osjetljiva kategorija, da bi dozvolili da bilo ko dovede u pitanje ovu ogromnu i važnu priču za obrazovni sistem.

NAGRADA ZAVISI OD KATEGORIJE I USPJEHA

Novac će varirati, kaže i zavisiće od same kategorije za koju se dodjeljuje, kao i od stepena uspjeha u školi ili na takmičenju.

"Kada je riječ o dodjeli sredstava školama, vodiće se, između ostalog, računa o tome da li ustanova ima mogućnosti za ostvarenje sopstvenih prihoda, da li je već dobijala i kolika sredstva od Ministarstva, da li je riječ o ustanovi koja je iznjedrila učenike dobitnike nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima, a fokus će biti stavljen na škole u manje razvijenim opštinama... Ovo su samo neki od kriterijuma, a, kako sam već rekao, isti će biti detaljno opisani u Pravilniku koji bi trebalo narednih dana da bude objavljen. U svakom slučaju, sredstva će ići na primjer i do 2.000 eura za učenike koji su ostvarili izuzetne uspjehe. Vjerujem da će slični iznosi biti opredijeljeni i za najbolje nastavnike, koji zadovolje kriterijume definisane pravilnikom i konkretizovane konkursom, objasnio je Šehović.
Osnivanjem Fonda, dodaje, htjeli su da na sistemski način riješe ovo pitanje. I do sada su se naravno nagrađivali talenti, ali je to uglavnom, kako i sam priznaje, bilo stihijski i bez dovoljno ujednačenih kriterijuma.

"Najveći dio potrebnih sredstava za Fond je obezbijeđen pravednijom raspodjelom nemalih sopstvenih prihoda unutar sistema prosvjete. Očekujemo da ćemo na taj način obezbijediti oko 1,5 miliona eura, što je najveći iznos koji je ova država ikad izdvajala za ovu namjenu! To je, dakle, najbolja potvrda opredijeljenosti Vlade da najbolje učenike i nastavnike ne samo nagradi, nego i promoviše njihov učinak i rad, kako bi se i drugi ugledali na njih", tvrde ministar.

PODRŠKA KONKRETNA, A NE DEKLARATIVNA

Šehović je podsjetio da su i van tog Fonda, samo u prethodnih godinu i nešto dana, uložili preko 1,7 miliona eura u rekonstrukciju škola, a od toga je veliki dio otišao na sjever. "Radimo i preko naših mogućnosti da se zadovolje potrebe svih obrazovnih ustanova, iako se, zbog činjenice da imamo oko 400 obrazovnih objekata, može ponekad činiti da možemo da radimo brže i bolje", poručio je on.

Osnivanjem Fonda za talente, Šehović kaže da se šalje jasna poruka-"nijesmo tu da bismo odlagali bavljenje otvorenim pitanjima u vezi sa djecom, nego da bismo ih konkretno i kvalitetno rješavali".

"To smo uradili onda kad smo uveli besplatne studije, onda kad smo za Univerzitet Crne Gore obezbijedili najveća budžetska izdvajanja od njegovog osnivanja, onda kad smo uveli engleski jezik u vrtiće, onda kad smo nakon čitave jedne decenije vratili dualno obrazovanje u naše škole za koje djeca primaju naknadu i imaju velike mogućnosti za pronalazak posla, kada smo uveli specijalističke gimnazije, ali i riješili problem asistenata u nastavi, kao i onda kad smo sproveli sve ostale reformske korake u obrazovanju tokom prethodne godine. Upravo takvu poruku šaljemo i osnivanjem ovog fonda: tu samo da konkretno, a ne deklarativno, podržimo rad prosvjete, a posebno najboljih u njoj. Svako drugo ponašanje, koje se ne ogleda u konkretnim djelima na terenu, smatrali bismo demagoškim, a samim tim i nedostojnim obrazovanja", zaključio je Šehović. B.Pejović

Gdje će se nastavnici i učenici informisati?
U susret raspisivanju poziva za prijavljivanje za dodjelu sredstava, Minisarstvo prosvjete će napraviti veliku kampanju, kojom će se dati svi detalji i koja će, nada se Šehović, doći do svih onih do koji treba da stigne: vrijednih, posvećenih i znalaca.

A takvih ima mnogo više nego što se nama ponekad čini. To znam zato što smo, čak i prije formalnog uspostavljanja Fonda, utvrdili praksu da se lično susrijećem sa talentovanim učenicima. Kroz razgovore sa njima u prethodnoj godini sjajnom djecom koja su osvajala nagrade na međunarodnim takmičenjima iz prirodnih i društvenih nauka, osnivanje Fonda i stavljanje fokusa na njih se nametnula kao prirodna potreba. Zato je naša inicijativa za osnivanjem Fonda, objeručke prihvaćena od Vlade, i premijera lično, zahvaljujući čemu smo i stvorili pretpostavke za ovoliki iznos sredstava koji će se dijeliti najboljima, a koji je veći nego ikad, kazao je on.

Stoga, dodaje, sve što rade u dijelu promovisanja obrazovanja, ne rade da bi promovisali sebe, već da bismo tu djecu kao i kompletan obrazovnijsistem stavili u fokus javnosti. Šehović cijeni da su u tome bili uspješni.

Radimo i preko naših mogućnosti da se zadovolje potrebe svih obrazovnih ustanova, iako se, zbog činjenice da imamo oko 400 obrazovnih objekata, može ponekad činiti da možemo da radimo brže i bolje.

1,7 MILIONA EURA U POSLJEDNJIH GODINU DANA ULOŽENO JE U REKONSTRUKCIJU ŠKOLA

U prethodnih godinu i nešto dana uloženo je preko 1,7 miliona eura u rekonstrukciju škola, a od toga je veliki dio otišao na Sjever. "Radimo i preko naših mogućnosti da se zadovolje potrebe svih obrazovnih ustanova, iako se, zbog činjenice da imamo oko 400 obrazovnih objekata, može ponekad činiti da možemo da radimo brže i bolje".

Dnevne novine, Bojana Brajović

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?