Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Osman Nurković boravio u dvije tehničke posjete u Gdanjcku

Objavljeno: 23.02.2018. 16:06 Autor: MSP

Delegacija Vlade Crne Gore predvođena ministrom saobraćaja i pomorstva Osmanom Nurkovićem boravila je juče u dvije tehničke posjete u Gdanjsku, tokom učešća na XV Međunarodnom zimskom drumskom kongresu.

Podsjećamo da je tema ovogodišnjeg Kongresa je ,,Obezbjeđivanje sigurnih i održivih zimskih usluga”, kao i da je ministar  Nurković prvog dana Kongresa bio jedan od govornika tokom ministarske sjednice i aktivan učesnik debate koja je uslijedila nakon ministarske sjednice na temu bezbjednosti u saobraćaju i obezbjeđivanja zimskog održavanja u kontekstu održivog razvoja.

Radne posjete ministar Nurković je iskoristio da se sastane sa predstavnicima DCT Gdanjska, najvećeg poljskog kontejnerskog terminala, a posjetio je i Pelpin centar za održavanje autoputa gdje je razgovarao sa službenicima Intertoll kompanije zadužene za poslove održavanja. 

DCT Gdanjsk je kompanija koja je odabrana od strane Luke Gdanjsk da projektuje, izgradi i upravlja novim kontejnerskim terminalom u dubokom moru. Zakupac prostora na kopnu i moru uložio je oko 300 miliona eura u izgradnju infrastrukture i objekata. Terminal je primio svoje prvo plovilo u 2007 a značajna promjena u razvoju poslovanja terminal se dogodila u 2011 kada je terminal počeo da rukuje sa Maersk plovilima kapaciteta 15.500 TEU, najvećim plovilima u to vrijeme. Maksimalni protok terminala je do 3.000.000 TEU dok dubina gaza iznosi do 17 metara. Ministar Nurković je iskoristio priliku da obiđe kontejnerski terminal i da razgovara sa predstavnicima DCT Gdanjska o finansijskoj konstrukciji po kojoj je urađen ugovor između Luke Gdanjsk i DCT Gdanjsk-a a koji se zasniva na ugovoru o zakupu zemljišta sa nekim elementima ugovora o koncesiji. Ministar je takođe imao priliku da čuje o razvojnim planovima DCT Gdanjska a diskutovalo se i o modelu upravljanja ovog kontejnerskog terminala. DCT Gdanjsk je dio Australijske kompanije koja investira u različite oblasti saobraćaja, autoputeve, aerodrome i luke. Godišnji obrt kompanije je oko 100 milijardi eura.

Pelpin centar za održavanje autoputa je jedan od tri centra za održavanje koja su locirana na sjevernom dijelu A1 autoputa (Rusocin – Torun jug). Predstavnici kompanije Intertoll Polska koja vrši poslove operatera na ovom dijelu autoputa su razgovarali sa ministrom o svojim aktivnostima, opremi i standardima kojih se pridržavaju u okviru poslova održavanja autoputa, aktivnostima popravke i čišćenja istog. Ministar Nurković je takođe imao priliku da obiđe Kontrolni saobraćajni centar koji vrši monitoring autoputa 24/7 i reaguje u slučaju prepreka na putu ili incidenata. Intertoll Polska takođe radi i na prikupljanju putarine sa prolaznih rampi na autoputu. U toku diskusije, a vezano za poslove naplate putarine i način na koji se ova sredstva dalje usmjeravaju u Poljskoj, ministar je imao priliku da čuje više detalja o načinu finansiranja i izgradnje ovog dijela autoputa, po modelu javno privatnog partnerstva a po principu izgradi, upravljaj, prenesi.

Pored tehničkih posjeta, ministar je održao sastanak i sa predstavnicima PIARC-a (Stalnog međunarodnog udruženja kongresa o putevima) na kojem se razgovaralo o strukturi udruženja, zemljama članicama, kao i prednostima potencijalnog priključivanja istom.

Na marginama XV Međunarodnog zimskog kongresa o putevima održan je i sajam na kojem su predstavljene najsavremenije mašine za održavanje puteva. Delegacija na čelu sa ministrom Nurkovićem je tom prilikom razgovarala sa više kompanija o mogućnosti nabavke i načinu kupovine mehanizacije koja će biti potrebna za održavanje buduće dionice autoputa Bar-Boljare.

U okviru sajma, svoje rezultate predstavljala je i firma CRBC koja je između ostalih projekata izdvojila i izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare kao jednu od najzahtevnijih dionica u građevinskom smislu.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?