Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pejanović: MUP nastavlja da unapređuje borbu protiv prisilnih dječjih brakova i drugih oblika kršenja ljudskih prava

Objavljeno: 23.02.2018. 20:59 Autor: MUP
Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije odgovorno i profesionalno pristupaju borbi protiv prisilnih dječjih brakova, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović na današnjoj konferenciji povodom predstavljanja istraživanja „Sprečavanje dječjih brakova u Crnoj Gori: Izazovi, naučene lekcije i teorija promjene“.

Otvarajući konferenciju, Pejanović je istakao je da je pojava prisilnih dječjih brakova naročito prisutna među pripadnicima romske i egipćanske populacije i u velikoj mjeri uzrokovana običajnim pravom i tradicijom, te je u tom smislu potrebno ulagati dodatne napore na podizanju javne svijesti o slobodi izbora.

Državni sekretar je podsjetio da je Crna Gora zaokružula svoj zakonodavni i institucionalni okvir u ovoj oblasti, a u cilju bolje koordinacije rada institucija formiran je Operativni tim za borbu protiv porodičnog nasilja, nasilja nad ženama i djecom. “Tim će targetirati slabe karike u lancu postupanja nadležnih institucija i svojim djelovanjem uticati na promjene”, naveo je Pejanović.

Prepoznajući djecu kao najranjiviju društvenu kategoriju Crna Gora će nastaviti da kreira i sprovodi politiku poštovanja i zaštite njihovih prava, kako bi im bilo omogućeno da ostvare svoj puni potencijal, zaključio je državni sekretar.

Pored državnog sekretara Pejanovića, na konferenciji su se obratili i predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost u Skupštini Crne Gore Nada Drobnjak, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu u delegaciji EU u Crnoj Gori Plamena Halacheva i izvršna koordinatorka NVO Centar za romske inicijative Fana Delija.

Cjelokupno izlaganje državnog sekretara možete preuzeti ovdje.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?