Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

U Nacionalnoj biblioteci razgovarano o realizaciji projekata, ali i problemima sa kojima se ustanova suočava

Objavljeno: 23.02.2018. 21:31 Autor: mku
Tokom posjete Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ ministar kulture Aleksandar Bogdanović razgovarao je sa direktorom Biblioteke Bogićem Rakoćevićem i njegovim saradnicima.

Ministar Bogdanović je istakao važnost svih aktivnosti koje je Biblioteka, tokom proteklih deset godina sprovela na dobijanju koda za crnogorski jezik, za koji je procedura završena 21. decembra 2017. godine. Sagovornici su ocijenili rješavanje ovog pitanja izuzetno značajnim, ne samo za bibliotečku struku, već za ukupnu kulturu i nauku Crne Gore.

Na sastanku je razgovarano o realizaciji projekata koji su od značaja za unapređenje rada Biblioteke i bibliotečke djelatnosti u Crnoj Gori. Tom prilikom su predstavnici Nacionalne biblioteke predstavili plan i najvažnije aktvnosti koje će realizovati u 2018. godini.

Ministar Bogdanović je pohvalio međunarodnu saradnju koju ostvaruje Nacionalna biblioteka sa srodnim institucijama i ocijenio je izuzetno važnom za unapređivanje djelatnosti, u skladu sa evropskim sandardima. U tom smislu Ministar je naglasio značaj projekata i programa Evropske unije, i ponudio podršku i pomoć Ministarstva kulture u pripremi dokumentacije.

Bilo je riječi i o osnivanju Muzeja knjige, koji bi, kako je planirano, bio smješten u zgradi bivšeg Francuskog poslanstva na Cetinju. Takvo oživljavanje štamparske tradicije Crne Gore bilo bi veoma dragocjeno, imajuću u vidu bogatu štamparsko-izdavačku tradiciju Cetinja, zaključili su sagovornici.

Tokom obilaska Bibliotke konstatovano je da su pojedini segmenti zgrade u kojoj je smještena Biblioteka u prilično lošem stanju i nakon nekolike faze rekonstrukcije, koje su ranije sprovedene. Dogovoreno je da Biblioteka što hitnije dostavi Ministarstvu informaciju kojom bi se utvrdilo trenutno stanje, definisali prioriteti za saniranje i predložile dugoročnije mjere ,kako bi se bogata bibliotečka građa koju Nacionalna biblioteka baštini adekvatno sačuvala.

mkumku
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?