Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

SAOPŠTENJE: Ministar Hrapović primio ministra zdravlja Makedonije dr Venka Filipčea

Objavljeno: 20.02.2018. 16:56 Autor: Ministarstvo zdravlja
Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, sa saradnicima u okviru Ministarske konferencije o imunizaciji, koja je održana u Podgorici, primio je delegaciju Ministarstva zdravlja Republike Makedonije, koju je predvodio ministar dr Venko Filipče.
Ministri Hrapović i Filipče saglasili da su se da su izazovi dvije zemlje, kada je riječ o zdravstvu, slični i da se, u prvom redu, odnose na obezbjeđivanje kvalitetne zdravstvene zaštite za sve građane, sa ograničenim finansijskim sredstvima.
Crnogorski zdravstveni sistem, kako je naveo ministar Hrapović, je u procesu reformi na svim nivoima i u potpunosti može da odgovori potrebama građana za zdravstvenom zaštitom. Ministar je istakao da se u našim zdravstvenim ustanovama sprovode najsloženije medicinske procedure, kao što su transplantacija i kardiohirurgija, da se u kontinuitetu radi na prostornom i tehnološkom osavremanjavanju i edukaciji kadra. Tokom prošle godine, prema njegovim riječima, počelo je elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda na svim nivoima zdravstvene zaštite, zahvaljujući kojem je smanjeno vrijeme čekanja na preglede i dijagnostiku i liste čekanja. U okviru reforme farmaceutskog sektora, krajem prošle godine usvojena Pozitivna lista ljekova, koja je bazirana na esencijalnoj listi ljekova Svjetske zdravstvene organizacije i značajno proširena, kako bi obuhvatila sve važne ljekove kojima se obezbeđuje savremena i sveobuvatna zdravstvena zaštita stanovništva Crne Gore.
Ministar Hrapović je naglasio da je napredak u razvoju crnogorskog zdravstvenog sistema i zvanično pozitivno ocijenjen napredkom na listi Zdravstvenog potrošačkog indeksa, na kojoj smo napredovali sa 34 na 25 mjesto.
Ministar Filipče, koji je nedavno stupio na tu dužnost, istakao je su evidentirani brojni problemi u funkcionisanju makedonskog zdravstvenog sistema, posebno u oblasti edukacije, kvaliteta pružanja usluga i nabavke ljekova. Prema njegovim riječima, lista ljekova nije inovirana posljednjih desetak godina, tako da će im u tom smislu biti značajna pomoć crnogorskog Ministarstva zdravlja. On je, govoreći o kapacitetima tamošnjih zdravstvenih ustanova, istakao, između ostalih, dijagnostičku proceduru PET skener, kardiohirurgiju, koja je, kako je kazao, među najrazvijenijim u regionu, tako da usluge iz ove oblasti pružaju i pacijentima iz susjednih zemalja.
Na sastanku je ocijenjeno da dvije susjedne, prijateljske države vide prostor za produbljivanje odnosa u oblasti zdravstva, kroz pružanje obostrane pomoći i razmjenu iskustava u cilju unapređenja medicinske struke i nauke. Ministar Filipče, uputio je poziv ministru Hrapoviću da dođe u zvaničnu posjetu Makedoniji, kada bi potpisali i memorandum o saradnji između dva ministarstva.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?