Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović predstavio prvi javni poziv u okviru IPARD-a: Velika podrška crnogorskim poljoprivrednicima, velika šansa i velika odgovornost

Objavljeno: 26.02.2018. 18:21 Autor: MPRR

MPRRPotpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović održao je konferenciju za novinare povodom danas objavljenog prvog javnog poziva za korišćenje sredstava iz velikog IPARD programa podrške crnogorskim poljoprivrednicima. 

Simović je konferenciju održao na porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu Vasa Ujkića, u mjestu Kuće Rakića, u Tuzima, i ovaj put sa željom da dobre vijesti u sektoru poljoprivrede saopšti na terenu, predstavljajući još jednog vrijednog domaćina i uspješnog poljoprivrednog proizvođača.   

Realizacijom IPARDA, kako je kazao Simović, u naredne 4 godine u crnogorsku poljoprivredu će biti investirano 87 miliona € - 39 iz evropskih fondova, 12 iz nacionalnog budžeta i 36 miliona € učešća proizvođača.

„VELIKI IPARD je VELIKA podrška Evropske unije Crnoj Gori i njenom sektoru poljoprivrede. VELIKI IPARD je VELIKA šansa i naša poljoprivreda neće biti ista prije i poslije realizacije IPARD-a. VELIKI IPARD je VELIKA odgovornost svih uključenih aktera: i proizvođača i stručnih službi i brojnih institucija na državnom i lokalnom nivou“, poručio je Simović, ističući da je Vlada danas na terenu i da šalje jasnu poruku da će biti u službi proizvođača u svim fazama ovog projekta, kako bi efikasno iskoristili raspoloživa sredstva.

Obraćanje potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede mr Milutina Simovića

Poštovani domaćine, uvaženi gospodine Špic, uvaženi predstavnici medija,poštovane koleginice i kolege,

I danas smo ponovo zajedno kod vrijednog domaćina. Danas, na Kućama Rakića, na gazdinstvu Vasa Ujkića i njegove porodice.

Na gazdinstvu Ujkića, na 17ha uzgaja se 90.000 čokota vinove loze, na 70 ha smilje, pelin i matičnjak, na 25ha pšenica, zatim 300 stabala maslina i 3.600 sadnica pitomog i divljeg nara, a sve zajedno na oko 115ha. Gazdinstvo raspolaže i sa farmom od 200 ovaca, kao i farmom svinja i kokošaka.

Proizvodi se plasiraju na domaćem i regionalnim tržištima, a prvi kontingenti vina i rakije izvezeni su na tržište SAD-a.

Gazdinstvo je korisnik podrške Ministarstva poljoprivrede.

Dame i gospodo,

Podsjetiću vas da smo prije oko 100 dana iz Bjelopavlića, sa šefom delegacije EU u Crnoj Gori, gospodinom Oravom, upoznali javnost da je Crna Gora ispunila preduslove za korišćenje evropskih sredstava namijenjenih ruralnom razvoju kroz IPARD program.

U međuvremenu smo vrijedno radili i stvorili smo uslove za raspisivanje prvog Javnog poziva u okviru VELIKOG IPARD-a.

VELIKI IPARD je VELIKA podrška Evropske unije Crnoj Gori i njenom sektoru poljoprivrede.

VELIKI IPARD je VELIKA šansa i naša poljoprivreda neće biti ista prije i poslije realizacije IPARD-a.

VELIKI IPARD je VELIKA odgovornost svih uključenih aktera: i proizvođača i stručnih službi i brojnih institucija na državnom i lokalnom nivou.

Zbog toga danas, svi zajedno, predstavljamo prvi Javni poziv. I naši evropski partneri i predstavnici opština i 6 ministarstava i 4 nadležne uprave i agencije i IRF. Dakle, IPARD nije projekat samo Ministarstva poljoprivrede.

Vlada je zadužila ove institucije da prioritet u radu daju predmetima i izdavanju dokumentacije, na osnovu koje se ostvaruje pravo na podršku iz IPARD-a.

Vlada je danas na terenu i šalje jasnu poruku da će biti u službi proizvođača u svim fazama ovog projekta, kako bi efikasno iskoristili raspoloživa sredstva.

Vlada je uputila preporuku i lokalnim samoupravama o prioritetnom postupanju u izdavanju dokumentacije za potrebe IPARD-a.

VELIKA uloga u realizaciji VELIKOG IAPRD-a pripada i IRF-u, koji treba da obezbijedi pretfinansiranje odobrenih projekata u ubrzanoj proceduri odlučivanja.

Dakle, VELIKI IPARD traži VELIKU posvećenost svih institucija, i traži partnerstvo sa proizvođačima – neposredno na terenu.

U to nas svakodnevno uvjerava energija prepunih sala širom Crne Gore, na prezentacijama programa i mjera podrške. Energija prepunih sala je potvrda povjerenja, partnerstva i pozitivan odgovor na poruke koja dolaze iz Vlade: da zajednički možemo unaprijediti proizvodnju i konkurentnost, kako bi povećali dohodak postojećih i otvorili što više novih radnih mjesta.

MPRRRealizacijom IPARDA u naredne 4 godine u našu poljoprivredu će biti investirano 87 miliona € - 39 iz evropskih fondova, 12 iz nacionalnog budžeta i 36 miliona € učešća proizvođača.

Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom i koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima proizvodnje: mlijeka, mesa, jaja, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, uzgoja gljiva i pečuraka, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva, ribarstva. Obuhvaćeni su faktički svi sektori.

Predmet investicije može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, investicije u sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavku košnica, izgradnju ribnjaka i ostalo.

Ovim javnim pozivom podržaće se investicije u iznosu od 10.000 eura do 500.000 eura, a podrška iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65%, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70%.

Javni poziv je otvoren do 15. maja i već od naredne nedjelje krećemo u promociju poziva neposredno na terenu. Opet kod naših poljoprivrednih proizvođača.

Ovom prilikom najavljujem da ćemo ubrzo objaviti i drugi javni poziv iz velikog IPARD-a, koji će biti namijenjen prerađivačima.

Govor predstavnika Delegacije EU u Podgorici%2c Hermann Spitz

 


 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?